Guvernul condus de Alexis Tsipras are termen limită până vineri să prezinte un program de reforme în schimbul unor noi ajutoare, care, dacă va fi pe placul partenerilor europeni, va permite Greciei să beneficieze de noi fonduri şi să evite astfel ieşirea din zona euro.

Potrivit Kathimerini, în loc de o creştere de 0,5% preconizată anterior pentru acest an, după mai multe luni de incertitudini şi două săptămâni de restricţii asupra mişcărilor de capital, economia Greciei ar urma să înregistreze o recesiune de aproximativ 3%, conform celor mai recente estimări.

'Se preconizează că măsuri în valoare de opt miliarde de euro pe care Grecia le-a prezentat pentru 2015 şi 2016 să fie majorate cu două miliarde de euro anual, ceea ce va duce totalul la 12 miliarde de euro', susţine Kathimerini.

Grecia tocmai a ieşit anul trecut dintr-o recesiune gravă care i-a redus cu un sfert Produsul Intern Brut, pe o perioadă de şase ani, şi a lăsat 25% din forţa de muncă în şomaj.

O a doua publicaţie greacă, Naftemporiki, susţine că pachetul de reforme include majorarea taxelor pentru companii până la 28%, de la 26%, creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată pentru produsele de lux până la 13%, de la 10%, majorarea TVA pentru alimentele procesate, restaurante, servicii de transport şi unele servicii de sănătate oferite de sectorul privat până la 23%, de la 13% în prezent, precum şi o creştere a TVA-ului pentru hoteluri până la 13%, de la 6,5% în prezent. În schimb, articolul din Naftemporiki precizează că insulele greceşti vor acorda în continuare reducerile de taxe pe care creditorii internaţionali doreau să le elimine. Naftemporiki estimează că întregul pachet are o valoare de 10-12 miliarde de euro.

Toate aceste măsuri de reformă riscă să se lovească de opoziţia aripii radicale a partidului Syriza, precum şi a partenerului de coaliţie, după ce Guvernul condus de Tsipras a făcut campanie pentru ca populaţia Greciei să răspundă 'Nu' la noi măsuri de austeritate.

Alegătorii greci au respins, duminică, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internaţionali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stânga radicală Syriza, în frunte cu premierul Alexis Tsipras.

SURSA: Agerpres