Gazprom este cel mai mare furnizor al companiei de distribuţie a gazelor naturale din Grecia (DEPA). Cele două părţi negociază de mai multe luni un nou acord iar DEPA vroia să obţină o reducere de preţ de cel puţin 15%, în caz contrar ameninţând ca va recurge la procedura de arbitraj.

'Credem că acest acord va fi finalizat în următoarele zile. Preţurile reduse se vor aplica retroactiv începând din luna iunie 2013', a declarat un oficial din Ministerul grec al Energiei sub protecţia anonimatului.

Guvernul grec este foarte interesat să reducă costurile energetice pentru companii, după ce o recesiune de şase ani a condus la un val de falimente şi la o rată a şomajului de 28%.

Potrivit unei alte surse din apropierea discuţiilor, preţul convenit va fi de 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în scădere faţă de preţul de 470 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cât plăteşte în prezent DEPA. Oficialul din Ministerul grec al Energiei nu a dorit să confirme acest preţ dar a spus că în noul acord preţul gazelor naturale va fi legat în continuare de preţul petrolului.

De asemenea, actualul acord de furnizare a gazelor naturale dintre Gazprom şi DEPA şi Gazprom, care ar urma să expire în 2016, va fi prelungit până în anul 2026 iar grupul rus va furniza DEPA o cantitate de 2,5-3,0 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Acest acord combinat cu un recent acord pe cinci ani între DEPA şi consorţiul Shah Deniz, care prevede furnizare a un miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, asigură necesarul de gaze naturale al DEPA pentru următorii ani şi ar putea creşte valoarea companiei înainte de privatizarea sa.

În luna iunie a anului trecut autorităţile de la Atena au anunţat că nu au reuşit să vândă compania de gaze naturale DEPA către grupul rus Gazprom. Guvernul grec are însă de gând să relanseze privatizarea DEPA, una din cele mai mari companii greceşti, în cursul acestui an sau în anul următor.

SURSA: Agerpres