"Dacă se ajunge la un acord viabil, chiar dacă compromisul este dificil, vom depăşi această provocare, pentru că singurul nostru criteriu este ieşirea din criză şi încheierea supunerii faţă de 'memoranda' (politica de austeritate – n.r.)", a declarat Alexis Tsipras în cadrul unei reuniuni de vineri seară cu colaboratorii săi, citat într-un comunicat al guvernului.

O delegaţie greacă urma să reia sâmbătă după-amiază negocierile la Bruxelles cu reprezentanţii creditorilor pentru a încerca să ajungă la un acord privind măsurile pe care Atena trebuie să le adopte.

Acest acord este o condiţie necesară pentru deblocarea unei tranşe din creditul internaţional pentru ţară, bani care i-ar permite să-şi achite datoriile şi să evite o încetare de plăţi.

"Poporul grec a avut încredere în noi pentru ca noi să luăm decizii cruciale şi să gestionăm situaţii dificile", a spus prim-ministrul, subliniind că "nimeni nu credea că situaţia va fi uşoară".

"Deciziile şi gestionarea lor ne aparţine în exclusivitate, în ciuda dificultăţii lor", a adăugat el.

Totodată, Alexis Tsipras a avertizat că "dacă Europa doreşte divizarea şi continuarea supunerii, ţine de noi să refuzăm şi să spunem un mare 'nu', luptând pentru demnitatea poporului şi suveranitatea noastră naţională".

Timpul presează la Atena, care riscă să rămână fără bani, comentează AFP. Ţara trebuie ca până la 18 iunie, când are loc reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, să ajungă la un compromis cu creditorii săi pentru a-şi putea asigura finanţarea şi a rambursa la 30 iunie 1,6 miliarde de euro către FMI.

Printre punctele dificile de negociere cu creditorii se află reforma pensiilor, creşterea TVA şi nivelul excedentului primar bugetar, care condiţionează valoarea economiilor pe care trebuie să le realizeze ţara.

Guvernul a anunţat vineri că diferenţa în chestiunea excedentului primar nu este decât de 0,25%, în condiţiile în care Grecia a exceptat deja un excedent de 0,75% pentru 2015, în timp ce creditorii doresc un nivel de 1%.

Sâmbătă, cotidianul financiar grec Naftémporiki a relatat că grecii vor încerca un nou compromis privind excedentul primar, propunând nivelul de 0,9%.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: