Miniştrii de Finanţe din zona euro nu exclud posibilitatea ca Grecia să aibă nevoie de împrumuturi totale de 90 miliarde euro, acordate timp de mai mulţi ani, fondurile fiind cu mult mai mari decât mecanismul de sprijin de 30 mld. euro stabilit pentru statul elen, potrivit publicaţiei Handelsblatt.

Mecanismul de ajutor de 30 de miliarde de euro stabilit duminică de miniştrii de Finanţe din zona euro nu reprezintă decât un prim pas, suma finală putând fi de cel puţin două ori mai mare, arată Handelsblatt, citată de AFP.

„Un volum de credit de până la 90 de miliarde de euro nu este exclus”, precizează publicaţia economică germană, citând surse apropiate Comisiei Europene.

Într-o conferinţă telefonică, miniştrii au discutat despre un sprijin acordat Greciei pe o perioadă de trei ani, timp în care statul ar trebui să implementeze programul de redresare bugetară. Contribuţia Germaniei la acest ajutor, cea mai mare din cadrul statelor Uniunii Europene, va fi mai mare decât cifra de 8,4 miliarde de euro anunţată luni de un purtător de cuvânt al ministerului german de Finanţe, adaugă Handelsblatt.

Statele membre ale zonei euro au anunţat săptămâna trecută că sunt pregătite să împrumute Greciei, stat împovărat de datorii, circa 30 de miliarde de euro, cu o dobândă, de 5%, inferioară celei cerute statului elen de creditorii de pe pieţele internaţionale. La programul de sprijin va participa şi Fondul Monetar Internaţional.

SURSA: Mediafax