"Grecia îşi revine de pe urma crizei şi perspectivele de creştere trebuie să fie sporite prin investiţii străine substanţiale, care vor crea locuri de muncă", a afirmat premierul Alexis Tsipras, adăugând că firma italiană va investi 500 de milioane de euro în Trainose. 

Angajaţii Trainose au protestat faţă de vânzarea companiei, declanşând joi o grevă de 24 de ore. 

Dacă nu s-ar fi efectuat vânzarea, Trainose ar fi trebuit să returneze Uniunii Europene ajutoare de stat de peste 700 de milioane de euro, ceea ce ar fi dus la închiderea companiei. 

Ferrovie dello Stato, cea de-a treia companie feroviară din Europa, este ea însăşi programată pentru privatizare, Ministerul italian de Finanţe având în vedere un proiect de cotare la bursă în al doilea semestru al acestui an. 

Privatizarea Trainose a întâmpinat numeroase amânări. Când a venit la putere în 2015, noul Guvern de stânga a oprit privatizarea Trainose, dar a relansat-o în ianuarie, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaţionali, în valoare de 85 de miliarde de euro. În conformitate cu cel de-al treilea plan de asistenţă financiară convenit de Grecia cu creditorii săi internaţionali în luna iulie 2015, Grecia se angajează ca până în 2018 să strângă 6,2 miliarde de euro din privatizări. În 2015, Grecia a strâns 400 milioane de euro din privatizări. 

AGERPRES