Emergency Liquidity Assistance (ELA) este un program care se activează în cazul unor circumstanțe excepționale și presupune furnizarea de bani în caz de lipsă de lichiditate temporară pentru instituții sau piețe, conform definiției date de Banca Centrală Europeană.

Practic, Banca Centrală a Greciei poate furniza fonduri chiar și în timpul în care piețele financiare sunt închise.

Grecia se află într-o situație delicată după ce Premierul finlandez Jyrki Katainen a afirmat marţi că ţara sa s-ar putea retrage din programul de ajutor pentru Grecia dacă nu va primi garanţii pentru împrumuturile sale.

Pe 16 august, Ministerul finlandez de Finanţe a anunţat că a ajuns la un acord cu Atena privind garanţia pentru partea ce-i revine Finlandei din noul împrumut de 159 miliarde de euro pentru Grecia.

Dar, aşa cum a reamintit luni Germania, acest acord bilateral trebuie să fie aprobat de celelalte 16 state membre ale Zonei euro, or el a provocat deja critici puternice din partea Austriei, Olandei şi a Slovaciei.

Potrivit experţilor, planul de salvare pentru Grecia ar putea fi compromis dacă celelalte ţări ar cere acelaşi tip de garanţii ca Helsinki.