Angajaţii băncii de investiţii Goldman Sachs ar putea încasa cele mai mari bonusuri din istoria de 140 de ani a companiei, după rezultate „spectaculoase” în prima jumătate a anului, pe o piaţă în scădere, însă împărţită între un număr mai mic de jucători importanţi, potrivit „The Guardian”.

Relaxarea competiţiei şi creşterea veniturilor din tranzacţii cu valută, obligaţiuni şi instrumente fixed-income au majorat puternic profiturile Goldman Sachs, iar compania se aşteaptă la cel mai bun an din istoria sa, potrivit unor surse din interiorul băncii, citate de ziarul britanic „The Guardian”.

Angajaţii diviziei londoneze a Goldman Sachs au fost anunţati, săptămâna trecută, de staff-ul executiv, cu privire la perspectivele companiei în zona operaţiunilor bancare şi activelor tranzacţionabile. Directorii au sugerat, totodată, că personalul (28.000 de angajaţi la nivel mondial, 5.400 în Londra) ar trebui să se aştepte la bonusuri uriaşe dacă banca va obţine, potrivit estimărilor, cele mai mari profituri anuale din istoria de 140 de ani a grupului.

1 miliard de dolari pentru Warren Buffett

Rezultatele financare pentru prima jumătate a anului, care vor fi făcute publice în luna iulie, ar trebui să indice un salt puternic al profitului.

Miliardarul american Warren Buffett, care a cumpărat, în ianuarie, acţiuni Goldman Sachs în valoare de 5 miliarde de dolari, poate marca deja un câştig de 1 miliard de dolari la investiţia iniţială.

Goldman Sachs va fi, potrivit estimărilor, cel mai mare câştigător al „cursei pentru venituri”. În 2006, marile case de brokeraj şi bănci de investiţii îşi împărţeau o piaţă de 186 de miliarde de lire sterline (220 de miliarde de euro). În acest an, piaţa s-a restrâns la circa 160 de miliarde de lire (190 de miliarde de euro), însă este împărţită de mult mai puţini jucători.

Grupurile financiare europene Barclays Capital, Credit Suisse şi Deutsche Bank sunt aşteptate să înregistreze cele mai ridicate profituri în acest context, alături de băncile americane Goldman Sachs, JP Morgan Chase şi Mogan Stanley, după ce Citigroup, Merrill Lynch, UBS şi Royal Bank of Scotland au ajuns în pragul colapsului şi au fost salvate de guvernele statelor de origine prin intervenţii uriaşe.

Goldman Sachs a anunţat, în aprilie, că va aloca jumătate din profitul de 1,2 miliarde lire sterline (1,4 miliarde euro) din primul trimestru pentru compensarea angajaţilor. Grupul a acordat, anul trecut, bonificaţii financiare de peste 1 milion de dolari către aproape 1.000 de bancheri.

SURSA: Mediafax