Dar o serie de factori, inclusiv lipsa transparenței în această clasă de active încă emergentă, îi fac pe unii investitori nervoși.  
„Aceasta este una dintre principalele probleme“, spune Bill Kiernan, director de cercetare al companiei globale de investiții în agricultură HighQuest Partners. „Ideea de a investi în agricultură ca într-un nou sector… este încă destul de nouă și a crescut foarte repede. Astfel că avem o mulțime de manageri de investiții care lansează noi fonduri și încă nu și-au stabilit un palmares. Lipsa trecutului și a punctelor de referință în această industrie face investitorii nervoși“.
Dar ei sunt în continuare curioși. Circa 700 de persoane au participat la conferița Global AgInvesting 2012 în New York săptămâna trecută, dublul numărului de participanți de acum trei ani. Circa 33% au fost investitori, 41% manageri de investiții și restul o serie de jucători din industrie.
Din cei care au participat la eveniment, managerii de investiții concetrate pe agricultură, cu active în administrare în valoare de 16,2 mld. dolari, au spus că interesul în acest sector este atât de puternic, încât se așteaptă să adauge 17,3 mld. dolari portofoliului lor în următorii trei ani, conform unui sondaj realizat de organizatorii conferinței.
Managerii cu portofolii diversificate în valoare de circa 3,6 mld. dolari așteaptă încă 3,4 mld. dolari, potrivit rezultatelor sondajului.
Terenul agricol rămâne o arie cheie a interesului acestora, de vreme ce porumbul, soia și alte recolte aduc prețuri mari în piață ca urmare a cererii puternice pentru alimente și combustibil.

SURSA: CBNC