Este aşteptat ca prin intermediul acestor extensii native funcţionalitatea Gmail să crească semnificativ, fiecare utilizator şi fiecare companie putând instala strict funcţiile de care are nevoie. De asemenea, este de aşteptat ca multe dintre aceste extensii să fie disponibile contra cost.

Extensiile pentru Gmail funcţionează cross-platform, fiind disponibile atât pe versiunea web, cât şi pentru aplicaţia de Android. Deocamdată, nu este suportat sistemul iOS, al celor de la Apple, iar Google nu a anunţat un termen în acest sens.

La momentul lansării, doar un număr limitat de servicii oferă extensii pentru Gmail, printre care Asana, Trello, DialPad şi Intuit QuickBooks. Este, însă, de aşteptat ca numărul acestora să crească semnificativ în următoarele luni, potrivit profit.ro.

Suportul cross-platform înseamnă că, indiferent de pe ce platformă este instalată, o extensie va fi disponibilă pe toate platformele (cu excepţia iOS). Astfel, o extensie instalată pe versiune de browser a Gmail va funcţiona şi în cadrul aplicaţiei de smartphone.

Gmail va putea fi folosit pentru o gamă largă de funcţii pe care nu le suportă în mod normal, de la coordonarea şi comunicarea în cadrul echipelor de lucru, până la crearea şi trimiterea de newslettere la baze mari de clienţi.