General Motors (GM) si Chrysler LLC au primit  primele transe ale imprumultului de urgenta din partea statului american. Astfel, celor doua companii le-au fost transferate la o diferenta de doua zile, cate patru miliarde de dolari.

De asemenea, GMAC, divizia de servicii financiare a General Motors a primit la sfarsitul lunii decembrie 2008, sase miliarde de dolari

Ambele companii au precizat ca au nevoie de aceasta infuzie de capital pentru a putea sa-si plateasca furnizorii, intr-un moment in care scaderea vanzarilor auto au lasat constructorii fata lichiditati.

Imprumutul federal de urgenta pe care SUA a decis sa-l acorde acestor constructori auto ajunge la suma de la 17,4 miliarde de dolari.

Potrivit unui reprezentant al administratiei americane, banii sunt asigurati din fondul in valoare totala de 700 miliarde de dolari creat initial pentru salvarea institutiilor financiare.

Conditiile de alocare a banilor pentru GM si Chrysler cuprind printre altele si concesii din partea managementului, ale angajatilor, precum si din partea actionariatului.

Cele doua companii au termen limita pana in data de 31 martie, pentru a intocmi planuri de afaceri care sa dovedeasca faptul ca pot fi viabile pe termen lung si de asemenea, competitive cu marcile auto din import aduse pe piata SUA.

Sursa: Automotive News