Premierul italian, Giorgia Meloni, este a șaptea cea mai puternică femeie din lume, conform ediției 2022 a clasamentului World’s Most Powerful Women, întocmit de Forbes.

Giorgia Meloni, a șaptea cea mai puternică femeie din lume

”Fiind cel mai de dreapta șef de guvern al Italiei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Meloni este o figură controversată al cărei viitor politic rămâne incert. În ciuda acestui fapt, succesul său reprezintă o realizare pentru leadershipul feminin, fie și doar pentru că este singura femeie aflată la conducerea unei ţări G20”.

Pe primul loc în clasamentul celor mai influente 100 de femei se află președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premiată pentru rolul pe care l-a avut în timpul războiului din Ucraina și pentru gestionarea pandemiei: ”Influența ei este unică, nu mai există altă femeie în clasament care să facă politică în numele a 450 de milioane de oameni”.

În clasamentul primelor 10 femei, pe locul doi se află președinta BCE Christine Lagarde, vicepreședinta SUA, Kamala Harris, CEO-ul General Motors, Mary Barra, CEO-ul firmei americane de investiții Fidelity Investments, Abigail Johnson, fosta soție a omului de afaceri Bill Gates, Melinda French Gates, autoarea de bestseller-uri Karen Lynch, directorul executiv al Accenture (CEO), Julie Sweet pe locul al nouălea, iar președinta Citigroup, Jane Fraser, pe locul zece.

Mahsa Amini, tânăra kurdă care a murit în septembrie după ce a fost arestată pentru că nu a purtat corect vălul islamic și a cărei moarte a declanșat în Iran un val de proteste fără precedent, a fost aleasă în clasamentul din acest an pentru a-i reprezenta simbolic pe protestatarii iranieni, transmite ANSA.

Giorgia Meloni, noul șef al guvernului italian

Noul guvern italian condus de Giorgia Meloni, este susținut de o coaliție compusă din partidele Frații Italiei (dreapta), Liga Nordului (extremă dreapta) și Forza Italia (centru dreapta).

Camera Deputaților din Italia a votat acest Guvern cu 235 de voturi „pentru”, 154 de voturi „împotrivă” şi cinci abţineri, conform publicaţiilor La Repubblica şi Corriere della Sera.

„Italia face parte în mod deplin din Occident şi participă la sistemul său de alianţe: a contribuit la înfiinţarea Uniunii Europene, a Alianţei Nord-Atlantice, face parte din Grupul G7 şi, alături de Grecia, este leagăn al civilizaţiei occidentale şi al sistemului său de valori: libertate, egalitate şi democraţie, precum şi rădăcinile clasice iudeo-creştine”, a afirmat Giorgia Meloni, în discursul rostit în Camera Deputaţilor, la începutul mandatului.