Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat şi a deschis un nou dosar de verificare a averii europarlamentarului Gigi Becali, de data aceasta încercând să lămurească problema sumelor împrumutate de acesta unor persoane care ar controla firma de sere Leoser.

„Ne-am autosesizat în urmă cu o săptămână. Verificăm corectitudinea declaraţiilor de avere şi de interese ale domnului Becali, având în vedere informaţiile recente referitoare la acţionariatul firmei Leoser din Popeşti Leordeni”, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse din instituţie.

Reprezentanţii ANI nu au putut da detalii suplimentare, precizând doar că ancheta este într-un stadiu „incipient”.

„Ziua Veche” a descoperit, în urmă cu câteva zile, că există o contradicţie între declaraţiile de interese ale lui Becali şi luările sale de poziţie în legătură cu firma Leoser. Întrebat atunci de un reporter al publicaţiei online, Becali a insultat-o pe aceasta, gest criticat de organizaţiile care apără libertatea de exprimare.

Gigi Becali a fost audiat, în 18 martie, de procurorii Parchetului instanţei supreme în dosarul privind acuzaţiile de fals în declaraţie, constituit în urma sesizării Agenţiei Naţionale de Integritate, declarau atunci, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În mai 2009, Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că George Becali nu ar fi respectat dispoziţiile legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese.

ANI a sesizat, în 5 mai 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1, în vederea efectuării de cercetări cu privire la comiterea de către Gigi Becali, candidat atunci la alegerile pentru Parlamentul European, a infracţiunii de fals în declaraţii.

Potrivit ANI, în urma comparării datelor înscrise în declaraţiile de avere depuse de către George Becali cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul României, respectiv, în contextul participării la alegerile pentru Parlamentul European, s-a constatat faptul că acesta nu a menţionat în declaraţia de avere, datată 8 aprilie 2009, înstrăinarea unui teren intravilan, situat în localitatea Pipera, către firma „McDonald’s Romania”. Inspectorii de integritate notau atunci că procentele acţiunilor deţinute de către Becali şi menţionate în declaraţia de avere din 8 aprilie 2009 nu corespund realităţii.

După ce a dobândit calitatea de europarlamentar, în urma alegerilor din iunie 2009, competenţa de cercetare a lui Gigi Becali a revenit Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

SURSA: Mediafax