Prețurile mașinilor au crescut în aprilie, în condițiile în care tarifele au intrat în vigoare, iar producătorii auto mondiali se pregătesc pentru costuri suplimentare de miliarde de dolari, scrie Washingtonpost.
Primul lot de date privind prețurile vehiculelor Kelley Blue Book de la Cox Automotive, de la intrarea în vigoare a tarifelor auto ale administrației Trump, a arătat că prețul mediu al tranzacției pentru un vehicul nou a crescut cu 2,5% luna trecută.
Aceasta este o creștere tipică de 1,1% pentru luna aprilie în ultimul deceniu, potrivit analistului executiv Cox Erin Keating.
La începutul lunii aprilie, administrația Trump a impus tarife de 25% la mașinile importate. Apoi, Casa Albă a îndulcit lovitura, asigurându-se că tarifele auto nu se „suprapun” cu alte taxe aplicabile inputurilor, cum ar fi oțelul și aluminiul. Dar chiar și vehiculele asamblate în Statele Unite se vor confrunta cu costuri mai mari ale componentelor, spun analiștii.
Cresc și prețurile mașinilor care nu sunt importate
Producătorii de automobile au înregistrat, de asemenea, o creștere a cererii în primele trei luni ale anului, deoarece mulți consumatori au încercat să evite tarifele, scrie publicația americană.
Această frenezie temporară de cumpărare este un factor care a împins prețurile mașinilor în sus, în fiecare săptămână de când tarifele auto au fost anunțate în martie, a declarat analistul Cox Automotive, Jonathan Smoke. Chiar și vehiculele care nu sunt importate devin din ce în ce mai scumpe, a spus el.
„Acesta este pur și simplu piața care reacționează”, a spus Smoke.
Datele indicelui prețurilor de consum publicate marți nu au arătat nicio creștere în segmentul de vehicule noi din martie până în aprilie, prețurile mașinilor rulate scăzând ușor.
Producătorii auto au lăsat prețurile recomandate de producător în mare parte neschimbate, au spus Keating și Smoke, dar unii au schimbat stimulentele în moduri care cresc sumele plătite la reprezentanță. Producătorii tind să facă ajustări la jumătatea anului, în lunile de vară, fiind așteptate mai multe creșteri ale prețurilor, subliniază publicația americană.
”Știm că tarifele sunt inflaționiste, este doar o chestiune de cum arată creșterile”, a spus Keating într-un interviu.
Creșteri de sute dolari pentru mai multe modele Ford
Reprezentanților Ford li s-a spus că mai multe modele vor suferi creșteri de preț, a confirmat compania. Asta include o creștere de 600 de dolari pentru anumite SUV-uri Ford Bronco, 700 de dolari pentru unele modele de pick-up hibrid Maverick sau până la 1.500 de dolari sau 2.000 de dolari pentru unele modele de Mustang Mach-E electric, a declarat purtătorul de cuvânt al Ford, Said Deep.
Conform acestuia, creșterile de preț au făcut parte din acțiunile normale ale companiei la mijlocul anului, combinate cu impactul tarifelor.
„NU am transferat costul integral al tarifelor către clienții noștri”, a spus Deep într-un e-mail către The Washington Post.
„Abordarea noastră în această situație în evoluție continuă să facă ceea ce este corect pentru clienții noștri – și pentru afacerea noastră”, a subliniat el.
Karl Brauer, analist executiv la iseecars.com, a spus că este imposibil pentru orice producător auto să știe cum vor influența prețurile noile tarife, complicând situația pentru consumatori.
„Dacă există tarife pentru vehiculele importate, care nu existau înainte, prețurile mai mari sunt aproape garantate”, a spus Brauer.
Costurile tarifelor se regăsesc în câștigurile raportate de producătorii auto
Costurile tarifelor se regăsesc în câștigurile financiare raportate de producătorii auto mondiali în ultimele zile. Trei dintre cei mai mari producători auto din Japonia au spus că se așteaptă ca tarifele americane să îi coste miliarde de dolari.
Toyota, cel mai mare producător de automobile din lume, a estimat săptămâna trecută că tarifele din SUA vor fi costat aproximativ 1,2 miliarde de dolari numai în aprilie și mai.
Șefii Honda caută modalități de a limita impactul financiar al tarifelor, inclusiv prin schimbarea lanțurilor de aprovizionare.
„Dacă măsurile tarifare urmează să fie în vigoare pentru o perioadă lungă de timp, va trebui să creștem capacitatea de producție în Statele Unite”, a declarat directorul executiv al Honda, Toshihiro Mibe.
Nissan a dezvăluit reduceri semnificative de costuri, inclusiv 11.000 de disponibilizări în întreaga lume după cele 9.000 de reduceri de posturi anunțate anterior. A raportat o pierdere netă anuală de aproximativ 4,5 miliarde de dolari și a refuzat să ofere o prognoză pentru anul viitor din cauza „incertitudinii impactului tarifelor”.
Într-un raport financiar, Nissan a spus că se așteaptă ca afacerile sale să fie o provocare din cauza „concurenței intense, valutei și presiunii inflaționiste”.