La iceput a fost electronic-banking-ul, a urmat Internet-banking-ul, iar de curind, i Rominia a fost introdus i premiera serviciul de mobile-banking. Toate cele trei servicii ofera clientului bancii, i principiu, cam aceleasi facilitati. Diferentele dintre ele constau i libertatea de miscare oferita si i canalul folosit pentru a comunica cu banca.
Electronic-banking-ul sau E-banking-ul este primul dintre aceste servicii care il scutesc pe omul de afaceri de drumurile zilnice la banca.
E-banking-ul permite utilizatorului sa faca de acasa, din fata calculatorului, operatiuni i contul bancar. Astfel, omul de afaceri nu mai este obligat sa mearga la banca, sa stea la coada la ghiseu sa completeze formulare, sa le semneze, sa le stampileze, sa le imineze functionarului bancar, itr-un cuvint, sa piarda timp foarte valoros. Acest tip de serviciu nu este o noutate i mediul bancar. Citybank utilizeaza sisteme de E-banking de peste 20 de ani, iar i Rominia se numara, alaturi de ING Barings si ABN Amro, printre pionierii itroducerii acestui tip de servicii. Operatiunile care se pot efectua prin intermediul E-banking-ului pornesc de la vizualizarile soldurilor conturilor firmelor, ajungind pina la plati, transferuri si schimb valutar, creare depozite la termen etc.
Un calculator PC486 este suficient
Conexiunea dintre banca si computerul companiei se face printr-o linie telefonica obisnuita, la care calculatorul este conectat cu ajutorul unui modem. Computerul nu trebuie sa fie prea sofisticat. Un model 486, depasit de mult din punct de vedere tehnologic, este suficient pentru a beneficia i conditii foarte bune de avantajele E-banking-ului. O alta facilitate de care beneficiaza utilizatorii E-banking-ului o reprezinta interfata care se realizeaza itre softul instalat pentru acest serviciu si programul de contabilitate al firmei. Astfel, tranzactiile realizate prin E-banking sunt automat iregistrate si i contabilitate.
De asemenea, la bancile cu retele internationale se pot vizualiza si se pot realiza operatiuni i conturile filialei din Rominia, de la sediul central al firmei din strainatate.
Aparut de citiva ani i strainatate si de circa un an si i Rominia, Internet banking-ul mareste si mai mult gradul de libertate al celor care ordona plati si transferuri. Acestia nu mai sunt legati, i relatia cu banca, de drumul la ghiseu, dar nici macar nu trebuie sa se afle la sediul firmei.
Daca la E-banking serviciul nu se putea accesa decit de la calculatorul aflat i companie, Internet-banking-ul poate fi utilizat de la orice calculator conectat la Internet, indiferent unde se afla acesta. Practic, i cele mai multe cazuri, utilizatorul serviciului nici macar nu trebuie sa posede un calculator al lui, un Internet CafA