Experții au avertizat recent că marele ghețar, care are o dimensiune aproximativă cu cea a Floridei, ar putea duce la un colaps glaciar major în toată Antarctica, motiv pentru care a fost denumit „ghețarul Apocalipsei”. Momentan, nu reprezintă un pericol pentru nivelul mării la nivel global, însă există suficientă gheață în bazinul de drenaj al ghețarului pentru a crește nivelul cu 65 de centimetri, dacă se va topi în întregime, scrie Greekreporter.

Afluxul de apă relativ caldă adusă de curenții din ocean

Thwaites este cel mare ghețar de pe planetă. În anii 1990, pierdea puțin peste 10 miliarde de tone de gheață pe an. Astăzi, pierderea este mai mare de 80 de miliarde de tone. Se crede una din cauzele topirii este afluxul de apă relativ caldă adusă de curenții din ocean.

Potrivit International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC), se estimează că ghețarul a pierdut 900 de miliarde de tone de la începutul secolului 21.

”S-ar putea sparge precum un parbriz”

Dacă Thwaites s-ar dezgheța complet și gheața sa va ajunge înapoi în ocean, nivelul mării ar crește cu peste 30 de cm, a declarat coordonatorul principal ITGC, Ted Scambos.

„Și asta ar putea duce la o creștere și mai mare a nivelului mării, de până la 3 metri”, a spus Scambos, referindu-se la efectul de domino pe care ghețarul l-ar avea asupra gheții din jur.

Deoarece Thwaites joacă un rol atât de important în climatul Antarcticii și transformarea sa are efecte teribile asupra întregului ecosistem al planetei, peste 100 de oameni de știință din Statele Unite și Regatul Unit au colaborat la opt proiecte de cercetare care monitorizează întregul ecosistem. Rezultatele inițiale ale acestor proiecte au fost prezentate la AGU.

Cercetătorii au constatat faptul că ritmul de topire a ghețarului s-a accelerat dramatic în acești ultimi ani, iar secțiunea sa plutitoare „s-ar putea sparge precum un parbriz”.