Europarlamentarul Gheorghe Falcă laudă programul privind creșterea eficienței energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile școlilor.

“Posibilitatea de a schimba fața sistemului de educație”

Politicianul spune că acesta reprezintă o șansă dată administrațiilor locale de a investi în învățământ, având o finanțare asigurată de până la 90%.

“Un învățământ performant are nevoie de condiții moderne, de clădiri reabilitate care să ofere confort elevilor și profesorilor. În acest sens, Programul privind creșterea eficienței energetice oferă posibilitatea administrațiilor locale de a schimba fața sistemului de educație, prin proiecte cu finanțări de până la 90%”, se arată în mesajul transmis de europarlamentarul PNL/PPE şi fost primar al Aradului.

Ce fel de lucrări pot fi incluse în proiecte?

Depunerea proiectelor va demara la începutul lunii mai.

“Pe 3 mai 2021 se va deschide apelul de depunere pentru proiectele inițiate la nivel de comune, orașe sau municipii. Trebuie subliniat că acest program, cel al eficienței energetice în școli, asigură o finanțare nerambursabilă de maxim 90% din cheltuielile eligibile, aici fiind incluse:

  • lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopare a clădirii,
  • lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum,
  • lucrările de reabilitare și modernizare a sistemelor de climatizare și ventilare.

În plus, școlile pot opta și pentru instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, dar și a unor sisteme de management energetic integrate pentru clădiri”, mai transmite Gheorghe Falcă.

“Orice clădire reabilitată energetic înseamnă o scădere a facturii de energie cu până la 65%”

Europarlamentarul subliniază şi impactul major pe care aceste lucrări îl au asupra mediului înconjurător: “Pe lângă condițiile din sălile de clase vorbim și de un impact major asupra mediului. Orice clădire reabilitată energetic înseamnă o scădere a facturii de energie cu până la 65%, o reducere considerabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră și o îmbunătățire a calității mediului.”

În Arad, sistemul educațional este reabilitat în proporție de 75%, a mai precizat Falcă, fost primar al acestui municipiu.

Ghidul de finanțare și detaliile programului sunt disponibile pe pagina Administrației Fondului pentru Mediu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea