Comisia Europeană  vine cu vești bune pentru bucureșteni. Executivul Comunitar a anunțat că a aprobat planurile României de a sprijini cu aproximativ 254 de milioane de euro modernizarea sistemului de termoficare al municipiului București.

Mai exact, se par ecă România a prezentat Comisiei planul de a acorda un ajutor public în valoare de aproximativ 254 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelei de distribuție a sistemului de termoficare din zona urbană București. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Executivul comunitar, sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finanțat din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

De menționat este faptul că, ca mărime, sistemul de termoficare din București este primul din UE și al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport și 2 800 km de conducte pentru sistemul de distribuție.

„Reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului București va consta în înlocuirea unor secțiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentând aproximativ 10 % din lungimea totală a rețelei. Această investiție va reduce pierderile de căldură și de apă, precum și alte tipuri de pierderi, generând costuri mai mici de întreținere a rețelei. Prin urmare, măsura va contribui la economii de energie și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți”, se arată în comunicat.

Vești bune pentru bucureștenii care stau la bloc

Sursa citată mai precizează că România a demonstrat, în pofida reducerii cu aproximativ 10 % a costurilor de exploatare, că funcționarea generală a sistemului de termoficare nu va genera venituri suficiente pentru a acoperi costul aferent acestor investiții, fiind, prin urmare, necesară acordarea acestui grant din fondurile structurale ale UE.

„Comisia a constatat că sistemul de termoficare din București este un sistem eficient de termoficare și răcire centralizată, astfel cum este definit acest concept în Directiva privind eficiența energetică. De asemenea, Comisia a constatat că măsura este necesară – întrucât proiectul nu ar putea fi realizat fără sprijin public – și proporțională – deoarece proiectul va oferi o rată de rentabilitate rezonabilă.

Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura nu denaturează concurența și este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special datorită reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți și a îmbunătățirii eficienței energetice a sistemului de termoficare”, au mai transmis reprezentanții CE.

Suma de care va beneficia România este de 254 de milioane de euro, bani europeni. Aceștia au rolul de a ajuta țara să își atingă obiectivele din punct de vedere energetic și de asemenea, va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Această măsură de ajutor în valoare de 254 de milioane de euro, finanțată prin intermediul fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să își atingă obiectivele în materie de eficiență energetică și va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți, fără a denatura în mod nejustificat concurența”, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.