România este în urmă cu trei jaloane din PNRR

Vicepreședintele PNL, Gheorghe Falcă, a anunțat miercuri, 15 februarie 2023, că România este în urmă cu finalizarea jaloanelor din cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), trei dintre ele fiind la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Gheorghe Falcă a zis că îl vedea adesea în emisiuni TV pe Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, deși nu a finalizat încă reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică, nici reforma salarizării și nici reforma Pilonului II de pensii pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon.

Potrivit spuselor sale, dacă Guvernul României nu va finaliza reformele până în luna martie, nu va primi tranșa de bani aferentă lunii martie, ceea ce înseamnă că oficialii români vor munci până în aprilie, mai sau iunie și în momentul în care vor finaliza reformele, atunci vor lua tranșa, dar acest lucru este destul de dificil pentru administrațiile locale și administrațiile centrale care folosesc acești bani pentru că tranșele au un ritm de venire în țară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investițiile necesare.

„Deci nu poți merge foarte departe cu așteptarea realizării acestor reforme pentru că pierzi ritmul investițiilor”, a punctat Gheorghe Falcă.

„Conform Mecanismului de Redresare și Reziliență, fiecare stat membru, din trei în trei luni, prezintă un raport la Bruxelles, cu referire la reformele pe care le-a realizat, asta înseamnă jaloanele pe care trebuie să le atingem și de două ori pe an, deci la șase luni de zile, se fac tragerile, sumele de bani deja programate în relația dintre statul membru și Comisia Europeană, astfel încât, cu banii pe care-i primesc, să realizeze investițiile prognozate în planurile naționale de redresare și reziliență. România până în decembrie trebuia să realizeze un număr de reforme (…).

S-a discutat la Bruxelles, au fost schimburi de scrisori și evident, Bruxelles-ul a acceptat ca până în luna martie să finalizăm aceste reforme, astfel încât în martie, când trebuie să primim această tranșă, să fim cu jaloanele atinse. Ei se blochează natural, orice stat membru știe că dacă nu a finalizat reformele, nu are cum să primească banii. (…)”, a declarat, miercuri, Gheorghe Falcă, în cadrul unui interviu acordat pentru RFI.

A fost finalizată protecția avertizorului de integritate

„Dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranșa din martie. Asta nu înseamnă că nu o iei de tot, asta înseamnă că vei munci până în aprilie, mai, iunie și în momentul în care îți finalizezi reformele, atunci vei lua tranșa, dar asta este destul de dificil pentru administrațiile locale și administrațiile centrale care folosesc acești bani, pentru că aceste tranșe au un ritm de venire în țară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investițiile necesare, deci nu poți merge foarte departe cu așteptarea realizării acestor reforme, pentru că pierzi ritmul investițiilor. (…)

Există întârzieri pentru că aceste reforme trebuiau să fie finalizate în decembrie. Trei astfel de reforme sunt la Ministerul Muncii. Eu tot îl văd la televizor pe domnul ministru al Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică.

Reforma salarizării, care la fel, este foarte importantă, salarizarea bugetară. Mai avem reforma Pilonului II de pensii, pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon. Sunt trei direcții mari. Noi am finalizat protecția avertizorului (de integritate-n.r.) de către Parlamentul României, a fost întoarsă de președinte, să zicem că acolo vom atinge acest jalon”, a adăugat Gheorghe Falcă.