Forma legii pensiilor speciale nu este una corectă

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a anunțat marți, 14 februarie 2023, că forma legii pensiilor speciale nu este una corectă, motiv pentru care a fost retrimisă Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

„Forma care ne-a parvenit de la Guvern a fost retrimisă Ministerului Muncii. Forma acestei legi, din păcate, există două comunicări de la Comisia Europeană, nu este una tocmai corectă. Sunt aspecte care ţin de un principiu al nediscriminării, apropo de acel procent, după care se vor recalcula toate aceste pensii, cărora li se va anula acest caracter special şi se va aproba un procent.

Unele sunt propuse a se calcula pe 85% din ultimele şase luni, din ultimii şase ani, altele au 65%, deci sunt procente diferite. În acel raport al Băncii Mondiale se specifică foarte clar că trebuie să existe acelaşi procent peste tot, şi la magistraţi, şi la personalul navigant, la toţi.

Al doilea aspect este legat de lipsa unui calcul privind efortul bugetar, implicaţiile pe care această lege le are, lucru care poate fi completat de ministerul Muncii şi de ministerul de Finanţe şi retrimisă legea în Parlament”, a declarat, marți, Ionuț Stroe în cadrul emisiunii TV „Proiect de Țară: România” de pe Prima News TV.

O delegaţie a Băncii Mondiale se întâlneşte cu toate partidele politice din România

Purtătorul de cuvânt al PNL a dezvăluit, totodată, că există şi câteva opinii ale Curții Constituționale a României (CCR) legate despre cum ar trebui făcut acest proiect de lege, iar „din punctul nostru de vedere, este o chestiune care asumată în această sesiune parlamentară poate fi promovată ca proiect de lege, îndată ce avem toate aceste chestiuni.”

Există o delegaţie a Băncii Mondiale care se află în România şi se întâlneşte cu toate partidele politice, a adăugat Ionuț Stroe.

„Ceasul ticăie” în privința proiectului legat de pensiile speciale

Vă amintim că și fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, deputatul liberal Raluca Turcan, a atras atenția asupra faptului că nu este timp de pierdut în ceea ce privește adoptarea proiectului legat de pensiile speciale. Aceasta a reamintit că termenul era sfârșitul anului trecut și a fost depășit.

Ea a avertizat că acest proiect de reformă, asumat prin jalon PNRR, trebuie să fie în primul rând constituțional și nu poate fi unul de fațadă pentru că nu va fi acceptat de Comisia Europeană.

„Ceasul ticăie, pentru că deadlinul pentru adoptarea proiectului privind pensiile speciale era sfârșitul anului trecut și Ministerul Muncii ar fi trebuit să vină deja în decursul anului trecut cu un proiect care să rezolve problema pensiilor speciale și mai ales să aducă aceste pensii cât mai aproape de contributivitate.

Comisia Europeană nu acceptă măsuri de fațadă, măsuri care să mimeze rezolvarea unei probleme. Ca atare, proiectul pe care trebuie să îl propună Ministerul Muncii pe de o parte trebuie să fie constituțional și de asemenea, ca un om care a negociat PNRR în calitatea de ministru al Muncii, acest regim al pensiilor speciale trebuie să aducă următoarele elemente: să aducă pensiile speciale cât mai aproape de contributivitate, să nu creeze alte categorii de pensii speciale și să nu creeze discriminări între beneficiarii de pensii speciale. (…)

Cu alte cuvinte, varianta corectă pe care ar trebui să o includă acest proiect este de găsire a unei formule pe care eu am lăsat-o când am predat mandatul de găsire a unei formule de calcul a pensiilor speciale iar aceasta să fie extrapolată la toate categoriile de pensii speciale”, încheie deputatul PNL.