Având la dispoziţie datele furnizate de sateliţi, dar şi modelele climatice, oamenii de ştiinţă estimează că ambele calote glaciare pierd suficientă gheaţă pentru a face ca nivelul mării să crească anual cu 1,3 milimetri.

În total, nivelul mării creşte cu circa 3 milimetri anual.

Potrivit articolului publicat în Geophysical Research Letters, echipa de cercetători susţine că ritmul de topire a gheţii este mai rapid decât cel prevăzut în modelele climatice întocmite anterior.

Studiile recente se adăugă altor informaţii anterioare, potrivit cărora nivelul apelor mării creşte mai repede decât datele publicate în 2007.

Până în 2006, calotele glaciare ale Greoenlandei şi Antarcticii au pierdut în total o masă echivalentă cu 475 de milioane de tone de gheaţă anual.
În medie, pierderea de gheaţă din calota Groenlandei sporeşte anual cu circa 22 de milioane de tone, în timp ce Antarctica – cu o suprafaţă mai întinsă şi mai rece – pierde în plus 14,5 milioane de tone anual.
<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/JMQ21p93JZc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
SURSA: Agerpres