Branduri ca Toyota, Skoda, Renault şi Fiat au înregistrat luna trecută creşteri ale vânzărilor de peste 20% pe cea mai mare piaţă auto din Europa. Avansul a fost condus de Toyota (30%), Renault (26%), Skoda (26%), Fiat (25%), Peugeot (22%), Seat (11%), Ford (6%) şi VW (5,1%). 

Producătorii de maşini de lux au avut evoluţii diferite: Audi a raportat un declin al vânzărilor de 3%, în timp ce livrările Jaguar au urcat cu 76%, ale brandului BMW cu 19%, ale Mercedes-Benz cu 20%. 

Şi alte pieţe auto europene importante au raportat creşteri de peste 10% ale vânzărilor luna trecută, fiind mai multe zile lucrătoare comparativ cu ianuarie 2016: Franţa, Spania (ambele cu 11%), Italia (10%). 

Vânzările de autoturisme noi în Germania au înregistrat în 2016 cel mai semnificativ avans din ultimii şapte ani, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor şi ieftinirii combustibilului, arată datele publicate recent de Asociaţia Producătorilor Germani de Automobile (VDA). 

Înmatriculările de vehicule pe cea mai mare piaţă europeană au urcat anul trecut cu 5%, la 3,35 milioane de unităţi, cel mai ridicat nivel din 2009. 

"Anul acesta, ritmul de creştere al pieţei auto germane va încetini considerabil. O creştere suplimentară va fi dificil de realizat, ţinând cont de nivelul deja ridicat al vânzărilor", a declarat Peter Fuss, de la Ernst&Young. 

Acesta se aşteaptă ca înmatriculările de vehicule pe cea mai mare piaţă europeană să crească în 2017 cu 2%.

AGERPRES