Acordul a fost convenit după o reuniune ce a avut loc marţi după-amiază, la care au participat cancelarul Angela Merkel, miniştrii Finanţelor, Economiei, Transporturilor şi Mediului, şi conducerea Daimler, Volkswagen şi BMW, printre alţii.

Costurile acestui plan, de circa 1,2 miliarde euro, vor fi împărţite în mod egal între stat şi producători.

Subvenţiile vor fi acordate pentru autovehiculele al căror model de bază va avea un preţ de catalog mai mic de 60.000 de euro.

Obiectivul Guvernului german este acela de a impulsiona cererea încă redusă de autovehicule electrice şi de a face ca în 2020 să fie în circulaţie în ţară un milion de astfel de modele.

În prezent, circulă în Germania numai 25.000 de autoturisme electrice, plus alte 130.000 hibride, dintr-un total de 45 milioane maşini.

Acordul include, de asemenea, o sumă de 300 milioane de euro pentru extinderea staţiilor de încărcare a acestor autoturisme.

Ministrul Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, cel al Economiei, Sigmar Gabriel, şi cel al Transporturilor, Alexander Dobrindt, intenţionează să prezinte miercuri, public, măsurile stabilite, care, iniţial, nu au avut acordul în marea coaliţie, şi care au fost respinse de opoziţia parlamentară şi de grupurile ecologiste.

Aceste grupuri consideră că este vorba despre subvenţii pentru industrie, în plin scandal legat de presupusele manipulări ale emisiilor poluante, care zdruncină sectorul.

SURSA: Agerpres