Germania va oferi asistență suplimentară Republicii Moldova în valoare de 60 milioane euro

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a avut o întâlnire oficială vineri, 23 septembrie 2022, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul căreia au discutat despre îmbunătățirea relaţiilor bilaterale dintre Berlin și Chișinău şi despre efectele războiului dintre Rusia şi Ucraina.

De altfel, Maia Sandu a avut și o întrevedere oficială cu ministrul Dezvoltării din Germania, Svenja Schulze, care a anunţat asistenţă suplimentară pentru Republica Moldova în valoare de 60 de milioane de euro pentru a putea face faţă crizei energetice, relatează tagesschau.

„Cancelarul Olaf Scholz a discutat astăzi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Întâlnirea s-a concentrat pe schimburi de idei asupra războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei şi pe efectele conflictului asupra Republicii Moldova. Cancelarul a subliniat că Guvernul Germaniei şi Uniunea Europeană vor continua să ofere sprijin Republicii Moldova”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Guvernul de la Berlin.

„Am avut astăzi o întâlnire cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. I-am mulţumit pentru susţinerea Germaniei şi pentru votul de încredere în favoarea statutului nostru de candidat la integrarea în Uniunea Europeană, precum şi pentru ajutorul pe care ni-l acordă pentru a face faţă consecinţelor războiului Rusiei în Ucraina. Am discutat despre aprofundarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Germania în domeniile energiei, economiei şi securităţii”, a scris Maia Sandu pe contul ei de Twitter.

Republica Moldova a primit 27 milioane dolari americani de la FMI

Vă amintim că miercuri, 21 septembrie 2022, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a salutat progresele realizate de Guvernul de la Chişinău în domeniul guvernanţei fiscale şi în domeniul anticorupţiei, motiv pentru care a dat undă verde deblocării unui ajutor financiar în valoare de 27 de milioane de dolari americani.

Prin includerea fondurilor care au fost eliberate miercuri, sprijinul total pe care Republica Moldova l-a primit până acum de la FMI se ridică undeva la 242 de milioane de dolari americani. Vă amintim că suma respectivă face parte dintr-un pachet mai amplu de 800 de milioane de dolari americani pe care Republica Moldova îl poate accesa pe parcursul a 40 de luni, în cazul în care îndeplineşte anumite jaloane prevăzute în acordul cu FMI, relatează agenția de presă AFP.

Ajutorul FMI a venit după ce presiunile asupra finanţelor publice ale Republicii Moldova s-au intensificat în urma războiului din Ucraina, conducând la un val de refugiaţi şi la efecte secundare negative, precum explozia preţului gazelor naturale şi scumpirea alimentelor.

FMI a subliniat faptul că efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze perspectivele Republicii Moldova. Economia sa este aşteptată să stagneze pe termen mediu, iar inflaţia va rămâne ridicată din cauza creşterii preţurilor la produsele de bază. În plus, deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt aşteptate să se majoreze semnificativ în acest an.

„În pofida acestor provocări, autorităţile rămân angajate faţă de programul susţinut de FMI, care este destinat să sprijine persoanele vulnerabile, să continue reformele şi să creeze condiţiile pentru o creştere sustenabilă şi incluzivă. Autorităţile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanţa fiscală, supravegherea sectorului financiar şi întărirea legislaţiei în domeniul anti-corupţiei”, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kenji Okamura.