Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova a majorat vineri tarifele la gaze pentru consumatorii casnici cu 27%, la 29,27 lei moldovenești (1,51 dolari) pe metru cub. Majorarea tarifelor a avut loc în contextul creșterii semnificative a costurilor aprovizionării, de când Rusia a declanșat invazia militară în Ucraina și a destabilizat situația energetică pe întreg continentul, informează Reuters.

Săptămâna trecută au avut loc proteste la Chișinău. Cetățenii sunt nemulțumiți de tarifele la gaze

Republica Moldova a fost puternic afectată de invazia militară de la graniță. Aceasta este puternic dependentă de gazele rusești, iar de când a început campania militară în Ucraina, Republica Moldova a încercat să găsească alternative noi de aprovizionare cu gaze. De asemenea, după controversele cu firma rusească Gazprom în vederea prețurilor negociate și a amenințărilor de închiderea robinetului, autoritățile de la Chișinău s-au orientat către alte surse cum ar fi România și Azerbaidjan.

Inflația record și prețurile peste măsură de mari au generat nemulțumiri în rândul societății civile. Mai mulți protestatari au ieșit săptămâna trecută în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirile față de autorități. Mai mult decât atât, aceștia au cerut demisia președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care au acuzat-o că nu a stat cu Moscova la aceeași masă pentru a negocia un preț rezonabil la gaz.

Republica Moldova urmează să plătească un avans de 50% pentru consumul de gaz din luna septembrie

Furnizorul național Moldovagaz a anunțat marţi că a efectuat plata pentru livrările din luna august şi urmează să plătească un avans de 50% pentru consumul de gaz din luna septembrie. Plata acestui avans este echivalentă cu 33,89 milioane de dolari, deşi sursele Reuters au susţinut că Republica Moldova nu dispune de aceste fonduri pentru a efectua plata.

Tot marţi, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a adeclarat că în caz că livrările de la Gazprom vor fi întrerupte, au fost selectate şapte companii pentru asigurarea cantităţii de gaze pentru luna viitoare.

În caz că Gazprom va sista livrările de gaz spre republica Moldova, alte 7 companii au fost selectate pentru a asigura alimentarea

De asemenea, Andrei Spînu, care a mers la Moscova pentru a negocia prețul la gaz cu coompania Gazprom în timpul în care prețurile au crescut semnificativ, a declarat la postul de televiziune al ţării că gigantul rus este „imprevizibil”.

Autorităţile de la Chişinău au posibilitatea de a accesa suma de 300 milioane de euro pusă la dispoziţie de BERD în eventualitatea opririi livrărilor ruseşti, a explicat vicepremierul Spînu. „Deocamdată am ales şapte companii. Gazprom nu este printre ele”, a precizat oficialul.