Agenţia federală de ocupare a forţei de muncă doreşte să ajute agenţiile de locuri de muncă din ţări afectate de criză pentru a aborda creşterea şomajului în rândul tinerilor, potrivit informaţiei intrată în posesia publicaţiei menţionate.

Agenţia a constatat ‘o dorinţă în rândul mai multor parteneri internaţionali de a avea un schimb detaliat de informaţii’, a declarat Raimund Becker, membru al board-ului acestei instituţii. Aceasta intenţionează să organizeze o conferinţă în ianuarie cu reprezentanţi din Grecia, Spania, Italia şi Portugalia, precum şi din ţări membre ale UE din Europa de Est.
Publicaţia germană aminteşte că Germania are cea mai mică rată a şomajului în rândul tinerilor, de numai 8%. Rata şomajului în rândul tinerilor din ţările aflate în dificultate, cum ar fi Spania, este de peste 50%. Există un interes puternic în străinătate faţă de sistemul dual din Germania, de formare profesională prin ucenicie în fabrică şi în colegii.

"Poate că vom fi în măsură să punem bazele pentru o cooperare mai strânsă, la conferinţă", a declarat Becker. Aceasta ar putea lua forma unor companii germane care să ofere amestecul lor de şcoală şi formare la locul de muncă, şi în străinătate.

Agenţiile ar putea organiza, de asemenea, programe de formare profesională care să stimuleze şansele tinerilor de a urma ucenicia sau de a obţine locuri de muncă în Germania.

Criza euro a dus la o creştere accentuată a numărului de persoane din ţările în dificultate care caută locuri de muncă în Germania, cea mai mare economie a Europei, care până acum a scăpat de recesiunea ce afectează o mare parte din Europa şi se bucură în continuare de creştere, deşi într-un ritm incetinit, subliniază Der Spiegel.
Sursa: Agerpres