Declinul preţului la ţiţei şi deprecierea euro au sprijinit creşterea economiei Germaniei la 0,4% în trimestrul doi din 2015, după un avans de 0,3% în precedentele trei luni, a anunţat, vineri, Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmit DPA şi Reuters. Avansul PIB-ului este sub estimările analiştilor, de 0,5%. Datele preliminare arată că exporturile – motorul tradiţional de creştere al economiei germane – au crescut într-un ritm mai rapid decât importurile în perioada aprilie – iunie 2015.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a înregistrat o expansiune de 1,6% în perioada aprilie – iunie 2015, după un avans de 1,2% în primele trei luni din acest an. Expansiunea economiei depăşeşte estimările analiştilor, de 1,5%. "Principala economie a zonei euro a depăşit cu succes turbulenţele de pe plan extern. Criza din Grecia şi prăbuşirea pieţelor bursiere din China nu au afectat negativ avansul PIB-ului Germaniei, aşa cum se temeau analiştii. Rata scăzută a şomajului, creşterea decentă a salariilor şi inflaţia scăzută sprijină consumul intern şi avansul economiei în semestrul doi din acest an", a apreciat economistul Carsten Brzeski, de la ING Bank.

Totuşi, a avertizat Brzeski, încetinirea din China ar putea afecta exporturile şi expansiunea Germaniei. Comisia Europeană estimează că PIB-ul Germaniei va înregistra o creştere de 1,9 % în 2015 şi de 2% în 2016, comparativ cu o expansiune a zonei euro de 1,5% în acest an şi de 1,9% anul viitor.

Sursa: AGERPRES