”Este complet fals”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, consultat în legătură cu aceste informaţii care au apărut în presă.
Funcționarul a reamintit faptul că pe 26 octombrie şefii de stat şi de guvern din ţările UE le-au cerut preşedintelui Comisiei Europene şi preşedintelui Eurogrupului să elaboreze un raport cu un plan pentru întărirea zonei euro, incluzând posibile modificări ale tratatelor.
”În final toate ţările Uniunii Europene ar trebui aibă euro ca monedă”, a spus, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, potrivit căruia moneda unică este ”inima UE”. Șeful executivului comunitar este de părere că ”o Uniune Europeană divizată nu va funcţiona”.
Însă, un proiect de rezoluţie al partidului conservator german Uniunea Creştin-Democrată (CDU), care prevede posibilitatea de a părăsi zona euro fără a ieşi din UE, face obiectul unor vii dezbateri în cadrul partidului cancelarului Angela Merkel.Proiectul de rezoluţie care urmează a fi discutat săptămâna viitoare în congresul CDU.
De asemenea, membri ai Uniunii Creştin-Sociale (CSU) au cerut un referendum asupra modificării tratatelor europene.
Însă, cancelarul Angela Merkel a respins ideea acestui referendum în Germania cu privire la politica europeană.