Mii de oameni au manifestat sâmbătă în Germania împotriva celor care de opun vaccinării pentru Covid-19. Alte mii de persoane au protestat faţă de măsurile sanitare stabilite de autorităţi pentru evitarea propagării coronavirusului, relatează Belga.

Mii de germani au ignorat interdicția la protest

La Hamburg au defilat peste o mie de oameni sub sloganul: „Solidaritate şi deschidere în locul ideologiilor conspiraţioniste”. Adunarea era prevăzută iniţial ca o contra-manifestaţie faţă de o mobilizare a militanţilor anti-vaccinare la care erau aşteptaţi aproximativ 15.000 de participanţi. Însă protestul faţă de vaccinare a fost interzis de poliţie, din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron a coronavirusului pe teritoriul Germaniei.

Mii de oameni care se opun măsurilor sanitare au ignorat totuşi interdicţia de a manifecta şi s-au strâns sâmbătă în faţa muzeului Kunsthalle din Hamburg.

Potrivit poliţiei, au fost prezente 3.000 de persoane, majoritatea fără măşti de protecţie. Au avut loc şi ciocniri.

La Freiburg, aproximativ 2.500 de persoane au protestat faţă de ideologiile conspiraţioniste şi faţă de tendinţa de minimalizare a pandemiei. În altă parte a oraşului, au manifestat 6.000 de activişti anti-măsuri sanitare.

Proteste și în Franța privind măsurile anti-COVID

Amintim că, noile măsuri privind pandemia de coronavirus i-au scos în stradă și pe francezi, care protestează în număr mare în mai multe orașe, inclusiv la Paris.

Proteste împotriva vaccinării anti-COVID-19 și a permiselor verzi au izbucnit în toată Franța sâmbătă, 15 ianuarie. Au loc demonstrații în mai multe orașe, inclusiv Paris, Montpellier, Perigueux și Valence, la care se estimează că vor fi prezenți până la 120.000 de persoane în toată țara, după cum transmite RT France.

Potrivit publicațiilor locale, poliția din Valence a folosit gaze lacrimogene pentru a împiedica protestatarii să treacă Podul Frederic Mistral.

Printre măsurile anunțate se numără și aceea care prevede că mai bine de jumătate de milion de francezi, deşi vaccinaţi, riscă să rămână fără permis sanitar de sâmbătă, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri privind dozele booster. Teoretic, este vorba de 560.000, conform cifrelor indicate vineri seara de Ministerul Sănătăţii, dar cifra reală e greu de stabilit.

De sâmbătă, adulţii vaccinaţi cu a doua doză cu mai mult de şapte luni în urmă au nevoie şi de a treia doză pentru ca permisul lor sanitar să-şi păstreze valabilitatea.