Ministrul Sănătății a recunoscut tot! Nu toate școlile vor primi măști de protecție în timp util

Sâmbătă, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a fost întrebată care sunt șansele ca elevii să primească măști de protecție din partea statului în contextul în care mai este puțin timp până când va începe noul an școlar.

Ioana Mihăilă a precizat că nu știe dacă până la începerea noul an de învăţământ vor ajunge măşti de protecţie pentru elevi în toate şcolile, precizând că se vor face eforturi ca măcar pentru unele cazuri selectate să fie disponibile aceste măşti.

“Există măşti care pot fi distribuite, e nevoie însă să modificăm câteva elemente din cadrul legal pentru a putea permite să le distribuim către copii. (…) Vom face tot efortul pentru ca şcolile să poată să pună la dispoziţie măcar pentru cazuri selectate şi măşti gratuite. Nu ştim de când vom putea să reglementăm aşa încât să putem să le distribuim, nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util până când începe şcoala cu măşti toate şcolile”, a explicat Ioana Mihăilă.

Ministrul Educației anunța un stoc suficient de măști pentru elevi

Declarațiile ministrului Sănătății vin în contextul în care, cu două zile în urmă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că autorităţile se vor asigura că la nivelul fiecărei şcoli există un stoc suficient de măşti de protecţie pentru ca elevii să poată beneficia de acestea, în condiţiile în care la începutul anului de învăţământ în unităţile şcolare va fi permisă doar masca medicală, nu şi masca textilă.

“Suntem asiguraţi de cei în măsură să ne asigure că nu vom avea probleme din perspectiva numărului de măşti disponibile. Se discută acum diferenţierea între măşti medicale pentru adulţi şi măşti medicale pentru copiii, e vorba de dimensiuni.

Dar masca va rămâne obligatorie, pentru că nu numai că pandemia nu s-a încheiat, dar avem şi această creştere a numărului de cazuri care este îngrijorătoare şi vor trebui, atâta vreme cât ţinem şcolile deschise până la şase la mie fără diferenţiere, vor trebui şi măsuri compensatorii.

Nu introducem alte măsuri, dar insistăm pentru respectarea strictă a măsurilor deja cunoscute: purtarea măştii de protecţie, distanţare adecvată, reguli de igienă şi aerisire spaţii de învăţământ”, a transmis ministrul Educaţiei.

Sursă foto: Dreamstime