S-ar putea anunța epidemie de gripă în România

Mâine, s-ar putea anunța o epidemie de gripă în România, în funcție de datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică cu privire la îmbolnăviri. Odată cu această posibilă declarație, vor fi impuse noi reguli în spitale și școli pentru a face față situației.

În unele spitale deja aglomerate, se vor lua măsuri de protecție, cum ar fi restricționarea sau suspendarea vizitelor aparținătorilor pentru a controla răspândirea virusului.

Dacă epidemia de gripă este confirmată, personalul medical va fi obligat să utilizeze echipament de protecție strict pentru a preveni transmiterea bolii altor pacienți, iar masca de protecție va fi recomandată și pentru pacienți și pentru aparținători. De asemenea, se va încerca organizarea de saloane separate pentru cei cu gripă sau viroze, acolo unde infrastructura medicală permite acest lucru.

Se recomandă vaccinarea antigripală

În plus, epidemia de gripă va sublinia importanța vaccinării. Medicii recomandă să nu fie neglijată vaccinarea împotriva gripei, chiar și în acest stadiu al epidemiei. În școli și în spațiile publice aglomerate, vor fi impuse și noi reguli pentru prevenirea răspândirii gripei. Pentru unitățile de învățământ, se vor aplica măsuri precum: aerisirea regulată a claselor și triajul epidemiologic înainte de începerea cursurilor.

Pentru a minimiza riscul, se recomandă evitarea spațiilor aglomerate. În cazul transportului public intens, este indicat să se poarte măști de protecție.

Decizia privind declararea unei situații de epidemie de gripă va fi luată de către Institutul Național de Sănătate Publică, împreună cu Ministerul Sănătății, pe baza evoluției cazurilor de gripă și infecțiilor respiratorii acute din ultimele săptămâni. În perioada 15 ianuarie-21 ianuarie, numărul persoanelor gripate a crescut cu peste 20%, înregistrându-se peste 123.000 de cazuri.

Tot mai multe cazuri de gripă în România. A cauzat câteva decese

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni seară, că s-au înregistrat și decese din cauza gripei și că suntem acum în a treia săptămână consecutivă de creștere abruptă, care se preconizează că va depăși media multianuală.

Pentru a evalua situația actuală, se va aștepta la rezultatele raportării de joi. Sezonul gripal actual este similar cu cel din anul precedent, cu excepția momentului în care a început creșterea. Anul trecut, creșterea a survenit cu trei săptămâni mai devreme decât în acest an.

alexandru rafila
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin