Autorităţile de la Berlin refuză să acorde ajutoare financiare Greciei înainte ca statul elen să prezinte un program credibil de restructurare a deficitului bugetar, potrivit ministrului german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, citat de AFP.

„Promisiunile de ajutor premature nu vor duce la eliminarea presiunilor exercitate asupra Greciei. Înainte de toate, bugetul elen trebuie consolidat”, a declarat Westerwelle.

Autorităţile de la Atena se confruntă cu o criză a datoriilor şi au cerut formal, săptămâna trecută, activarea macanismului de sprijin financiar cu o valoare de 45 de miliarde de euro stabilit de ţările din zona euro şi de Fondul Monetar Internaţional.

Germania este statul european cu cea mai mare contribuţie la acest ajutor. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a afirmat recent că Grecia trebuie să adopte noi măsuri de austeritate înainte de a beneficia de vreun sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

Randamentul obligaţiunilor emise de statul elen, cu scadenţă la zece ani, a atins luni nivelul de 9%, pentru prima dată după intrarea Greciei în zona euro, în 2001, ceea ce reprezintă un semn că solicitarea activării mecanismului de ajutor nu a calmat temerile investitorilor.

SURSA: Mediafax