Anunţul vine după ce autorităţile de reglementare din SUA au acuzat compania germană Volkswagen (VW) de instalarea unor sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, amenzile totale putând să ajungă la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro). 

'Companiile auto trebuie să colaboreze strâns cu autorităţile SUA pentru a clarifica problemele. Ne aşteptăm ca firmele să transmită Autorităţii Rutiere informaţii relevante pentru a investiga dacă au avut loc incidente similare în Germania şi în Europa', a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului de la Berlin. 

Luni, acţiunile VW au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu 19,4%, la 130,20 euro. Problemele Volkswagen au afectat şi alte companii auto, acţiunile BMW şi Daimler înregistrând o scădere de aproximativ 4%. Din cauza declinului acţiunilor VW a pierdut aproximativ 15 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari) din capitalizarea de piaţă. 

Volkswagen le-a cerut dealerilor săi din SUA să oprească vânzarea unor modele diesel fabricate în 2015 şi a ordonat o investigaţie externă după ce autorităţile de reglementare din SUA au cerut companiei să recheme aproximativ 500.000 de vehicule. 'Personal, îmi pare nespus de rău că am încălcat încrederea clienţilor noştri şi a publicului. Nu vom tolera niciun fel de încălcare a reglementărilor noastre interne sau a legislaţiei', a declarat duminică Martin Winterkorn, directorul general al celui mai mare producător auto din lume. 

La rândul său, şeful companiei germane Daimler, Dieter Zetsche, a dat asigurări că firma nu a încălcat reglementările din SUA. 'Am o idee cu privire la ce se întâmplă şi nu ni se aplică nouă. Dar este mult prea devreme să facem o declaraţie finală pe acest subiect', a apreciat directorul general al Daimler. 

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA). 

Aproximativ 482.000 de vehiculele diesel produse în perioada 2008 – 2015 sub brandurile Volkswagen şi Audi includ acel software destinat să modifice nivelul emisiilor, a anunţat EPA. Amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. 

Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

AGERPRES