Aproximativ jumătate din importurile de cărbune ale Germaniei, care sunt esențiale pentru fabricile sale de oțel, au venit din Rusia, scrie New York Times.

Publicația arată de ce Germania nu se poate decupla definitiv de gazele și cărbunele aduse din Rusia, în ciuda afirmațiilor unor lideri de la Berlin.

Moștenirea Războiului Rece se poate vedea încă în infrastructura energetică din estul Germaniei

Gazul, petrolul și cărbunele din Rusia sunt bine înrădăcinate în economia și în modul de viață al nemților.

Moștenirea Războiului Rece se poate vedea și azi în infrastructura energetică din estul Germaniei, care rămâne direct legată de Rusia, ceea ce face mai dificilă aducerea petrolului de la alți furnizori.

Astăzi, liderii europeni nu știu încă dacă energia ar trebui să fie inclusă pe lista de sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul dovezilor tot mai mari ale atrocităților comise de trupele ruse împotriva civililor ucraineni. Oficialii din Germania, cea mai mare economie a Europei, sunt prinși ca într-o menghină între indignarea față de agresiunea Rusiei și nevoia lor continuă de mărfuri esențiale, care depinde de Rusia.

„A fost o greșeală că Germania a devenit atât de dependentă de importurile de energie din Rusia”, a declarat Christian Lindner, ministrul german de Finanțe.

Reacția sindicatelor

El a indicat totuși că Germania va sprijini un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune rusesc, așa cum a anunțat șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen. Asta reprezintă o schimbare față de insistența Berlinului că sancțiunile energetice ar afecta mai mult Germania decât Rusia.

Aproape jumătate din locuințele germane sunt încălzite cu gaz natural, care este folosit pentru a genera energie și în industria grea. Sindicatele din Germania din sectoarele chimic, minier și farmaceutic au avertizat că reducerile importurilor de gaze ar putea duce la pierderi substanțiale de locuri de muncă.

Un grup de economiști de la Academia Națională de Științe Leopoldina a declarat într-un raport că o oprire pe termen scurt a livrărilor de gaze rusești ar fi „gestionabilă”, dacă țara ar putea crește dependența de alte surse de energie.

Germania și-a redus deja dependența de gazul din Rusia cu 15%

Robert Habeck, ministrul german al Energiei, se străduiește să facă exact asta, prin călătorii în Qatar și la Washington pentru a asigura parteneriate energetice. Germania și-a redus deja dependența de gazul din Rusia cu 15%, ajungând la 40% în primele trei luni ale anului, a anunțat ministerul Energiei.

Dar liderii din industrie au respins orice sancțiuni asupra gazelor naturale rusești.

”Închiderea robinetelor ar provoca daune ireversibile”, a avertizat Martin Brudermüller, directorul executiv al BASF, compania de produse chimice din sud-vestul Germaniei. Tranziția de la gaze naturale rusești la alți furnizori sau trecerea la surse alternative de energie ar necesita patru până la cinci ani, nu săptămâni, susține el.

”Vrem să ne distrugem orbește întreaga economie națională?”

„Vrem să ne distrugem orbește întreaga economie națională? Tot ce am construit de-a lungul deceniilor?”, a declarat Brudermüller. „Cred că un astfel de experiment ar fi iresponsabil.”

Și producătorii de ciocolată și dulciuri au avertizat că lipsa gazelor rusești gaze ar însemna moartea pentru fabricile lor.

„Gazul este cea mai importantă sursă de energie în majoritatea companiilor din industria de cofetărie germană”, a declarat Asociația Industriei Germane de Cofetărie. „Companiile din industria de cofetărie germană produc alimente și, prin urmare, sunt de o importanță vitală pentru aprovizionarea populației, în special în timpul penuriei de alimente sau a altor situații de urgență”, susțin acestea.

Pe lângă furnizarea unei cantități mari de gaz, Rusia deține și operează mii de kilometri de conducte și mai multe rezervoare cheie în Germania, prin filialele conglomeratului energetic de stat, Gazprom. Printre ele și Astora, care deține cel mai mare rezervor subteran de stocare a gazelor naturale din Europa de Vest.