Recent, s-a aflat că UE majorează achiziţiile de cărbune din întreaga lume, asta după ce Comisia Europeană (CE) a propus marţi noi sancţiuni contra Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune din Rusia şi a intrării navelor ruseşti în porturile UE.

UE, în căutare de cărbune după interzicerea importurilor din Rusia

Comisia Europeană a propus marți noi sancțiuni împotriva Moscovei din cauza invaziei din Ucraina, printre acestea fiind o interdicție de cumpărare a cărbunelui din Rusia și interzicerea navelor rusești de la a intra în porturile UE, transmit pentru Reuters surse din domeniul transporturilor.

Astfel, noile restricţii vin într-o perioadă de incertitudini privind viitorul livrărilor de gaze ruseşti spre UE. Rusia le-a cerut statelor Uniunii Europene să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. În prezent, livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii.

În martie, statele membre UE au importat în total 7,1 milioane de tone de cărbune pentru producerea de energie termică, o creştere de 40,5% faţă de perioada similară din 2021 şi cel mai ridicat nivel începând din martie 2019, susţin analiştii de la Braemar ACM.

Conform datelor CE, blocul comunitar depinde de Rusia pentru aproximativ 45% din importurile sale de cărbune, 45% din importurile de gaze şi aproximativ 25% din importurile de petrol. Datele Braemar arată că în martie au fost importate din Rusia în UE 3,5 milioane de tone de cărbune pentru producerea de energie termică, cel mai ridicat nivel lunar începând din octombrie 2020.

La nivel săptămânal, în perioada 28 martie – 1 aprilie, au fost cele mai mari importuri de cărbune din Rusia de la începerea invaziei – 887.000 de tone care au intrat în UE.

Din ce țări poate aduce UE cărbune?

De asemenea, în martie, UE a importat 1,3 milioane de tone de cărbune pentru producerea de energie termică din Columbia, o creștere anuală de 47,3% şi 809.000 tone din Statele Unite, o creștere anuală de 30,3%.

Și importurile din Africa de Sud au venit cu 287.000 de tone în martie față de acum un an, când nicio livrare nu era efectuată.

Australia a devenit și ea o sursă de interes pentru europeni, importurile de cărbune totalizând 537.000 de tone în primul trimestru al acestui an, față de zero importuri în aceeași perioadă din 2021.

Însă Indonezia și Australia, printre cei mai mari exportatori de cărbune din lume, au ajuns la limitele de producție și este puțin probabil să satisfacă cererea Europei pentru livrări suplimentare, dacă UE interzice importurile de cărbune ale Rusiei, spun directorii din industria de minerit.

„Există temeri majore privind riscul tranzacţiilor cu cărbunele rusesc (din cauza extinderii sancţiunilor), deci deja livrările sunt afectate”, susţin sursele.

Grecia își va accelera mineritul cărbunelui în următorii doi ani ca măsură „temporară” pentru a ajuta la reducerea dependenței de gaze care s-a mărit de anul trecut și după invazia pornită de Rusia, a spus miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Deşi încă este mai scump să arzi gaze decât cărbune pentru a produce energie, preţul cărbunelui pentru producerea de energie termică a urcat anul acesta la un nivel record.