Comisia Europeană a decis să lanseze împotriva Ungariei o procedură fără precedent care permite suspendarea plăţii fondurilor UE în caz de încălcare a principiilor statului de drept, a anunţat marţi preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

„Vom trimite scrisoarea oficială de notificare pentru a declanşa mecanismul de condiţionalitate. Comisarul (Johannes) Hahn i-a informat pe oficialii unguri că vom trimite scrisoarea oficială de punere în întârziere pentru activarea mecanismului”, a declarat Ursula von der Leyen, referindu-se la comisarul european pentru buget şi resurse umane.

Se va declanşa o procedură care prevede termene precise

„Aceasta va declanşa o procedură care prevede termene precise”, a mai spus preşedinta CE în cadrul unei ore de întrebări cu eurodeputaţii la jumătatea mandatului, care a avut loc în premieră în Parlamentul European.

Sophie in’t Veld, din grupul Renew Europe, a salutat decizia CE privind Ungaria, dar a întrebat-o pe preşedinta Comisiei dacă ea nu vine prea târziu şi dacă va repeta greşeala în cazul Poloniei când se va deplasa în luna mai în această ţară.

Ursula von der Leyen merge la Varșovia

„Mă voi duce în mai la Varşovia, dar nu ca să aprob PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n.r.), ci pentru un angajament global în favoarea refugiaţilor din Ucraina. Este vorba despre un angajament împreună cu G20 minus unu pentru a-i susţine pentru refugiaţi”, a răspuns Ursula von der Leyen.

„Am spus mereu că există cerinţe de reformă care trebuie îndeplinite, după care pot fi disponibilizate fondurile de investiţii. Guvernul polonez trebuie să adopte o lege care să adopte criteriile necesare. Când vor fi îndeplinite criteriile, atunci ne vom uita dacă această lege este adecvată. Atunci va putea începe deblocarea fondurilor”, a explicat Ursula von der Leyen, referindu-se la desfiinţarea camerei disciplinare din Polonia, reformarea sistemului judiciar, reîncadrarea judecătorilor concediaţi.

Pe de altă parte, preşedinta Comisiei Europene a anunţat, marţi, a cincea rundă de sancţiuni impuse Rusiei ca urmare a invaziei în Ucraina, conform unui comunicat oficial publicat de Comisia Europeană. Sancţiunile vizează interdicţia importurilor de cărbune rusesc, interdicţia totală a tranzacţiilor a patru bănci ruseşti importante, interzicerea accesului navelor ruseşti şi navelor operate de ruşi în porturile UE, cu excepţia produselor alimentare, agricole, de ajutor umanitar sau energetice, interdicţii de import pentru lemn, ciment, fructe de mare şi băuturi alcoolice, precum şi interdicţii de export pentru semiconductori de înaltă tehnologie,