Un număr de aproximativ 5.000 de cetăţeni albanezi au solicitat azil în Germania în ultimele luni, relatează publicaţia Albanian Daily News, citat joi de Xinhua.

Aproape în fiecare zi, în special în luna iunie, sute de albanezi au aşteptat la coadă pentru a li se elibera paşapoarte, astfel încât să poată emigra în Germania. În medie, la Serviciul de eliberare a paşapoartelor de la Tirana s-au înregistrat zilnic 40 de cereri.

Ca urmare a numărului mare de solicitări depuse, perioada de procesare a acestora a crescut de la două la trei săptămâni.

De la începutul verii, multe familii de albanezi din mediul rural, care se confruntă cu mari dificultăţi economice, şi-au părăsit căminele pentru a lucra în ferme din Germania.

''Înainte şi după alegerile locale din Albania de pe 21 iunie, s-a înregistrat un aflux de oameni care migrează spre Germania. Datele noastre arată că, de fapt, alegătorilor li s-au oferit sume în euro şi călătorii în Germania în schimbul voturilor'', a scris ziarul albanez Panorama.

În unele regiuni ale Albaniei, printre care Diber, zona cea mai săracă a ţării, oamenii nu îşi găsesc un loc de muncă şi depind exclusiv de banii trimişi de rude care lucrează în străinătate.

La începutul lunii mai, ministrul german de interne Thomas de Maiziere a indicat că Germania, prima ţară de destinaţie pentru solicitanţii de azil în Europa, se aşteaptă la peste 400.000 de solicitanţi de azil în acest an, respectiv dublu faţă de 2014.

Dacă previziunile pentru 2015 se adeveresc, atunci Germania se va apropia de recordurile înregistrate la începutul anilor '90, când, din cauza războiului din spaţiul ex-iugoslav, numeroşi cetăţeni din statele balcanice s-au refugiat în Germania. În 1992, an record, peste 438.000 de solicitări de azil au fost respinse de Oficiul federal german pentru migraţie şi refugiaţi.

În februarie, Oficiul estima la 300.000 numărul de solicitanţi de azil în 2015. Anul trecut, Germania a primit peste 202.000 de cereri de azil, cu 60% mai mult decât în 2013. AGERPRES