Bulgaria şi România nu sunt pregătite să adere la Schengen în 2012, a afirmat ministrul german de interne Hans Peter Friedrich într-un interviu publicat la 3 august în cotidianul Rheinische Post, citat de Standart News.

"Consider că a deschide graniţele pentru România şi Bulgaria este imposibil în acest moment", a spus ministrul german.

Olanda a fost cea care s-a opus cel mai vehement aderării la Schengen a celor două state devenite cel mai recent membre ale UE – România şi Bulgaria au aderat la blocul comunitar împreună în ianuarie 2007, aminteşte ziarul bulgar.

Acum câteva săptămâni, preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy le-a spus autorităţilor de la Sofia că în septembrie se va lua o decizie, dacă respectă planul de aderare la Schengen în două etape. ‘Sunt totuşi sceptic că vom ajunge la prima fază anul acesta’, a comentat ministrul german de interne.

Guvernul bulgar şi-a stabilit aderarea la Schengen drept principala prioritate de politică externă, dar după recentul atac terorist de la aeroportul din Burgas, soldat cu moartea a cinci turişti israelieni şi a unui şofer bulgar, premierul bulgar a susţinut că remarcile în sensul că Bulgaria nu are o graniţă suficient de sigură pentru a intra în Schengen trebuie să înceteze, pentru că ‘ar putea ieşi la iveală că de fapt spaţiul Schengen nu este destul de sigur pentru Bulgaria, întrucât autorul atacului este posibil să fi intrat în Bulgaria dintr-o ţară care face parte din această zonă’.

Potrivit vicepremierului bulgar Ţvetan Ţvetanov, Bulgaria a îndeplinit toate cerinţele tehnice în vederea aderării la spaţiul Schengen.
Sursa: Agerpres