Guido Westerwelle susţine că prin pornirea tiparniei BCE ar putea să aducă un sprijin temporar însă această soluţie ar fi o greşeală imensă pe termen lung.

‘La final vom avea o monedă depreciată şi o zonă euro şi mai destabilizată. Independenţa BCE şi angajamentul ferm al instituţiei faţă de stabilitatea preţurilor sunt de importanţă capitală pentru economia Europei’, susţine Westerwelle.

Ministrul german de Externe a subliniat că dacă Europa vrea să schimbe lucrurile, statele membre nu pot evita amendarea tratatelor. ‘Pentru a remedia slăbiciunile zona euro are nevoie de o mai mare integrare printr-o guvernanţă econonică mai strânsă şi prevederi mai dure în pactul de stabilitate. Modificarea tratatelor va necesita o voinţă politică semnificativă. Însă dacă nu reuşim să facem acest lucru acum, Europa va rămâne permanent vulnerabilă la criză’, se arată în comentariile lui Guido Westerwelle.

Germania, cel mai mare contributor la programele de salvare a ţărilor cu datorii mari din zona euro, promovează planuri de modificare a reglementărilor UE. Însă planurile gemane nu sunt privite peste tot cu entuziasm, fie în zona euro, fie în celelalte zece ţări membre ale UE, printre care şi Marea Britanie.