În raportul lor bianual, cele patru institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IWH (Halle) şi RWI (Essen), estimează că în acest an Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra o creştere de 1,3%, faţă de un avans de 1,9% cât preconizau în luna aprilie. Pentru 2015, cele patru institute, care reprezintă diverse curente ale gândirii economice, mizează pe o creştere de 1,2%, aproape jumătate faţă de avansul de 2% preconizat în primăvară.

'Creşterea economică în Germania a încetinit considerabil', susţin cele patru institute economice în raportul lor comun. 'După ce Produsul Intern Brut s-a contractat în al doilea trimestru şi cel mai probabil a stagnat în trimestrul al treilea, motorul economic are dificultăţi în a redemara', se mai arată în raport. Potrivit institutelor, cererea internă este slabă, în condiţiile în care climatul în rândul consumatorilor se deteriorează iar companiile continuă să-şi reducă investiţiile. Cererea externă este şi ea slabă, în condiţiile creşterii slabe înregistrată de economia globală şi a tendinţei de încetinire din zona euro.

Astfel, experţii susţin că Guvernul german trebuie să majoreze cheltuielile în sectorul public, având în vedere că situaţia bună în care se află finanţele publice ale Germaniei oferă spaţiu de manevră. 'Pe partea cheltuielilor, investiţiile publice ar trebui majorate în acele domenii care au potenţialul de a stimula creşterea', se arată în raportul elaborat de Ifo, DIW, IWH şi RWI.

Acest raport este utilizat de Guvernul german la elaborarea propriilor prognoze de creştere, care urmează să fie publicate marţea următoare. În luna aprilie, Guvernul de la Berlin miza pe o creştere de 1,8% în acest an şi pe un avans de 2% anul viitor, ceea ce ar reprezenta o accelerare netă după doi ani de creştere modestă (0,4% în 2012 şi 0,1% în 2013). Cu toate acestea în ultimele luni au apărut numeroase semnale de alarmă pentru economia germană, motorul economiei europene, care în al doilea trimestru a înregistrat o scădere a PIB de 0,2% după o creştere de 0,7% în primele trei luni.

SURSA: Agerpres