Vineri, Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat că încrederea companiilor germane în economie a urcat în noiembrie până la valoarea record de 117,5 puncte, de la o valoare revizuită de 116,8 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel începând din 1991. Cifra anunţată de Ifo depăşeşte estimările analiştilor, care mizau tot pe o valoare de 116,8 puncte.

Datele vin în contextul în care cancelarul german Angela Merkel nu reuşeşte să constituie o nouă coaliţie de guvernare la Berlin, după alegerile legislative din septembrie, declanşând temeri că un eşec va constitui o frână serioasă în calea marilor reforme aşteptate în UE.

"Creşterea economiei germane pare foarte robustă şi neafectată de evoluţiile politice", a afirmat Klaus Wohlrabe, economist al Ifo.

Germania, al treilea mare exportator global, beneficiază de pe urma solidităţii economiei globale, care alimentează cererea de bunuri germane. În prezent, economiştii se aşteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 2,1% anul acesta, potrivit Agerpres.

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 7.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.