Ministerul Afacerilor Externe a comunicat astăzi oficial că Emil Hurezeanu a fost acceptat de partea germană ca ambasador al României la Berlin. Mai mult, MAE a informat publicaţia Evenimentul Zilei că documentele de acceptare pentru Emil Hurezeanu au fost transmise încă din 20 mai 2015.

Publicația napocanews.ro susține că există o zonă neclară din trecutul lui jurnalistului Emil Hurezeanu din perioada studenției. mai mult, scrie publicaţia online clujeană, preşedintele Klaus Iohannis s-ar putea confrunta cu un nou eşec în intenţia de a numi cetățeni străini în funcția de ambasador.

Site-ului ştiripesurse.ro obţinuse informaţia potrivit căreia jurnlistul Emil Hurezeanu nu ar fi agreat de Ministerul German de Externe pe motive legate de biografia sa de dinainte de 1989, când ar fi fost suspect de colaborare cu Securitatea.

Potrivit napocanews.ro, Berlinul nu are încredere într-un ambasador care nu a avut până acum trei luni cetățenia română, pierdută în anii 80, fără să se încerce recuperarea acesteia decât atunci când Klaus Iohannis i-a promis funcția de ambasador drept recompensă pentru campania electorală din noiembrie 2014. Ministerul de Externe german i-ar fi transmis lui Klaus Iohannis că jurnalistul Emil Hurezeanu nu e agreat ca ambasador al României la Berlin. Președinția nu a dat încă un comunicat în acest sens.

Nu s-au confirmat deocamdată la CNSAS zvonurile potrivit cărora Emil Hurezeanu, pe vremea studenției sale clujene și apoi ca avocat stagiar, ar fi colaborat cu regimul comunist. Drept recompensă pentru talentul său literar, Hurezeanu a fost trimis de Ana Blandiana, prietena boșevicului Gogu Rădulescu, cu o bursă Herder la Viena în 1982 și apoi după două semestre a devenit direct redactor la Radio Europa Liberă, scrie napocanews.ro.

Cu toate acestea, Ministerul român de Externe infirmă că Germania nu şi-ar fi dat acordul în privinţa lui Hurezeanu.

Săptamâna trecută, Emil Hurezeanu a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru postul de ambasador al României în Germania. Hurezeanu a fost avizat pentru acest post cu 19 voturi pentru şi unul împotrivă.