Anunțul a fost făcut de ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn. În cursul zilei de luni, acesta a declarat că reglementările speciale legate de pandemia de coronavirus ar putea lua sfârşit pe 25 noiembrie.

Pe de altă parte el a preciat că testele, vaccinul şi alte măsuri de igienă vor trebui menţinute, relatează Reuters, care citează cotidianul Bild. „Acest lucru înseamnă că starea de urgenţă care se află în vigoare de aproape 19 luni, din 28 martie 2020, se va încheia”, a spus luni Spahn, conform Bild.

Totodată, oficialul german a subliniat faptul că de la o stare de urgență, Germani av atrece la o stare cu precauții speciale. „Trecem de la o stare de urgenţă la o stare de precauţii speciale”, a menţionat el.

De menționat este faptul că precizările acestuia vin în contextul în care măsurile excepţionale de control impuse antipandemie expiră automat, dacă nu sunt extinse prin votul parlamentului, notează Reuters.

Amintim faptul că în luna august a acestui an, Germania a decis să nu mai folosească rata de incidenţă pentru a lua decizii asupra impunerii de restricţii împotriva Covid-19.  Mai exact, surse guvernamentale declarau atunci pentru Reuters că autoritățile urmează să utilizeze rata de spitalizare ca indicator cheie. Astfel, atunci s-a decis să se ia măsuri în funcție de gradul de ocupare din spitale.

Rata incidenţei calculată pe şapte zile a fost utilizată ca indicator pentru a determina dacă trebuie impuse restricţii sau dacă acestea pot fi ridicate. Astfel, au fost convenite praguri de infectare de 35, 50 şi 100 de infecţii la 100.000 de persoane, care odată atinse duceau la operarea de modificări asupra restricţiilor impuse în societate.

Pandemia de coronavirus face ravagii în România

În timp ce Germania se pregătește să renunțe la starea de urgență, România se confruntă cu un val de infectări, dar și sute de decese. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.141 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 145 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În ceea ce privește numărul deceselor, în intervalul 17.10.2021 (10:00) – 18.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 261 decese (134 bărbați și 127 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Municipiul București.

Dintre cele 261 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 1 la categoria de vârstă 20-29 ani, 3 la categoria de vârstă 30-39 ani, 7 la categoria de vârstă 40-49 ani, 21 la categoria de vârstă 50-59 ani, 59 la categoria de vârstă 60-69 ani, 99 la categoria de vârstă 70-79 ani și 70 la categoria de vârstă peste 80 ani.