Proiectul țintește să stabilească o abordarte agreată de cancelarul Angela Merkel, care favorizează dezvoltarea unor relații comerciale strânse cu China,  și de  partenerii ei de coaliție din Partidul Social Democrat (SPD). Conduși de ministrul de externe Heiko Maas aceștia susțin o abordare mai dură față de gigantul telecom Huawei.  

Modul în care va funcționa acest proces de excludere a diferitor furnizorii telecom va fi de altfel crucial pentru a stabili viitor Huawei în cadrul infrastructurii telecom din Germania. 

Ultima versiune a textului legii germane privind securitatea IT  prevede crearea unui comitet permanent format din reprezentanți ai Cancelariei și ai ministerelor de interne, economiei și afacerilor externe care să funcționeze prin consens în ce privește evaluarea riscurilor prezentate de furnizori. În cazul în care acest comitet de lucru nu va reuși să ajungă la o înțelegere comună, problema va fi transmisă miniștrilor. Dacă nici la acest nivel nu se va ajunge la un acord, tema va intra în procedura guvernamentală de soluționare a litigiilor.

Procedura complicată prevăzută în această versiune a textului legislativ înseamnă că orice interdicție potențială ar necesita atât dovezi clare, cât și convingere politică largă că echipamentele companiei prezintă riscuri de securitate. 

Menținerea acestei abordări în forma finală a proiectului ar reprezenta o victorie pentru Huawei. Ar fi, de asemenea, conform Reuters o veste bună pentru trei mari operatori de telefonie mobilă din Germania – Deutsche Telekom DTEGn.DE, Vodafone VOD.L și Telefonica Deutschland O2Dn.DE – care se bazează pe echipamentele Huawei și spun că înlocuirea echipamentelor sale ar costa miliarde, conform reuters.com.