”Ameninţarea teroristă ia amploare, iar noi trebuie să ne adaptăm răspunsurile”, a subliniat el în cadrul unei dezbateri a Consiliului de Securitate pentru lupta antiteroristă, citat de AFP. Totuşi, a adăugat el, reacţiile nu trebuie să aducă prejudicii libertăţilor fundamentale. ”Nu putem să ne protejăm valorile sacrificându-le”, a mai spus oficialul. Potrivit Agerpres, în cursul aceleiaşi dezbateri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a propus crearea în cadrul Naţiunilor Unite a unui post de coordonator al luptei antiteroriste.

Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, au primit favorabil această iniţiativă, care urmează să fie discutată. La sfârşitul dezbaterii, cele 15 ţări membre ale Consiliului au adoptat o declaraţie în care îşi reafirmă ”condamnarea fermă şi categorică a terorismului în toate formele sale” şi subliniază ”legătura tot mai strânsă, în multe cazuri, între terorism şi criminalitatea transnaţională organizată”.

Consiliul s-a declarat îngrijorat şi de creşterea numărului de cazuri de ”răpiri şi luări de ostatici, comise de grupuri teroriste în vederea obţinerii de bani sau concesii politice”.