Bursa de la Atena înregistra luni dimineaţă un declin de 1%, după anunţarea rezultatelor la alegerilor parlamentare anticipate de duminică. În urma numărării a 99,44% din voturi, partidul de stânga Syriza condus de Alexis Tsipras a obţinut 35,47% din sufragii, ceea ce îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din Parlament. 

'Al treilea pachet de asistenţă financiară rămâne valabil dincolo de ziua alegerilor şi de discuţiile din coaliţie. Odată ce Tsipras a semnat acordul, ne aşteptăm ca el să-şi îndeplinească angajamentele', a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, la o conferinţă de presă desfăşurată luni la Berlin. Oficialul a adăugat că, în curând, cancelarul Angela Merkel îl va suna pe Alexis Tsipras pentru a-l felicita. 

Analiştii avertizează că există riscul ca reformele acceptate în schimbul asistenţei financiare să nu fie pe deplin implementate din cauza lipsei lor de popularitate în rândul electoratului elen şi a membrilor Syriza. 

În condiţiile în care Germania este cel mai mare contributor la programele de asistenţă acordat Greciei, unii aliaţi ai cancelarului Angela Merkel sunt îngrijoraţi de nivelul evaziunii fiscale în Grecia.

'Sper că va exista o majoritate stabilă în Parlamentul elen astfel încât reformele să fie continuate. De asemenea, Executivul de la Atena trebuie să adopte noi legi care să îmbunătăţească colectarea taxelor', a afirmat pentru Reuters Ralph Brinkhaus, vicepreşedinte al grupului parlamentar al conservatorilor conduşi de cancelarul Angela Merkel. 

AGERPRES