Ministrul german al Apărării a declarat că țara are nevoie să comande rapid noi tancuri Leopard pentru a le înlocui pe cele care vor fi livrate Ucrainei.

De asemenea, el a mai spus că nu îl interesează de unde vin banii.

„Pentru mine, faptul crucial este că trebuie să comandăm noi tancuri, nu într-un an, ci rapid, astfel ca producţia să poată începe”, a declarat ministrul german Boris Pistorius în cadrul unei vizite la un batalion de tancuri din oraşul Augustdorf, ales să furnizeze Ucrainei cele 14 tancuri Leopard 2A6.

Ministrul german al Apărării a mai spus ”de unde vor veni banii? Haideţi să o spun neprotocolar: Sincer, nu-mi pasă. Este esenţial să le putem oferi rapid”.

În plus, el a răspuns și la întrebarea dacă face presiuni pentru o creştere a fondului special de 100 de miliarde de euro creat pentru modernizarea armatei după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022.

În cadrul acestei vizite, experții i-au prezentat ministrului german al Apărării eficiența sistemului de arme şi i-au demonstrat potenţialele utilizări ale vehiculelor militare.

Cum ar putea tancurile din Germania, SUA și Marea Britanie să schimbe războiul din Ucraina?

Germania a spus că va trimite tancuri Leopard 2, iar SUA a spus că va trimite tancuri M1 Abrams. Atât Marea Britanie, cât și Polonia au făcut deja promisiuni concrete, iar alte națiuni sunt așteptate să le urmeze. Unii comentatori au descris mișcarea ca fiind un potențial „schimbător de situație”.

Dar este cu adevărat suficient pentru a câștiga războiul?

Ben Barry, senior fellow la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (ISS), spune pentru BBC că tancurile occidentale vor face diferența. Dar fostul brigadier al armatei britanice avertizează, de asemenea, că este puțin probabil ca promisiunile făcute până acum să se dovedească decisive.

În războiul modern, tancurile au fost un element cheie pentru operațiunile ofensive – pentru a străpunge liniile inamice și a recuceri teritoriul.

Folosite în mod eficient, acestea oferă putere de foc mobilă, protecție, șoc și surpriză. Concentrate în număr mare, acestea pot disloca apărarea inamicului. Dar au nevoie și de sprijinul artileriei pentru a slăbi mai întâi aceste apărări și apoi de sprijinul infanteriei pentru a menține terenul recucerit.

Istoria arată că tancurile singure nu câștigă bătălii. Britanicii au folosit pentru prima dată sute de tancuri în bătălia de la Cambrai, în noiembrie 1917, pentru a pune capăt impasului războiului static din tranșee. Inițial, au făcut progrese semnificative, dar multe tancuri s-au defectat curând, iar o contraofensivă germană a transformat câștigurile britanicilor în pierderi.

De asemenea, tancurile pot fi folosite în apărare. În 1940, acestea au fost folosite de armatele britanice și franceze în retragere la Arras pentru a bloca invazia nazistă, permițând evacuarea ulterioară a trupelor britanice de la Dunkerque.

Dar Ucraina a arătat clar că dorește arme nu doar pentru a bloca orice potențială ofensivă de primăvară a Rusiei, ci și pentru a-și recuceri propriul teritoriu – pentru a trece la atac.

Cum ar putea Ucraina să folosească tancurile ca vârfuri de lance de atac?

Ar avea puțin sens ca Ucraina să își împrăștie tancurile suplimentare pe o linie de front de peste 1.000 km (621 mile). Pentru a străpunge apărarea rusă, Ucraina va trebui să își concentreze forțele – posibil pe o suprafață cuprinsă între cinci și 20 km (între trei și 12 mile).

Hamish de Bretton-Gordon, fost colonel în Regimentul Regal de Tancuri al Armatei Britanice, spune că cifrele contează pentru un progres. O brigadă blindată pentru o operațiune ofensivă semnificativă ar trebui să includă în mod normal cel puțin 70 de tancuri. Astfel, mai mult de 100 de tancuri de luptă occidentale ar putea face o mare diferență, spune el.

Dacă Ucraina ar avea mai multe, ar putea încerca să desfășoare operațiuni ofensive simultane în diferite locuri, așa cum a făcut anul trecut în nord și în sud.

Apoi, există un sprijin suplimentar necesar pentru ceea ce militarii numesc „manevre combinate de arme”.

Marea Britanie nu trimite Ucrainei doar 14 tancuri Challenger, ci și 30 de tunuri autopropulsate de artilerie și vehicule blindate pentru transportul și protecția trupelor.

Acest nou pachet de sprijin militar include, de asemenea, vehicule de spargere a minelor și de stabilire a podurilor. Cu alte cuvinte, elementele esențiale necesare pentru orice operațiune ofensivă.

De asemenea, SUA furnizează Ucrainei peste 100 de vehicule blindate Bradley și Stryker, iar Germania 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, precum și tancuri.

Tancurile sunt vârful suliței, concepute pentru a se deplasa rapid pe teren deschis. Challenger 2, Leopard 2 și M1 Abrams sunt mai rapide decât majoritatea tancurilor de fabricație rusească, cu viteze de peste 40 km pe oră (25 mph) pe teren accidentat.

Pentru a cuceri terenul rapid, cu un element de surpriză, ar evita probabil zonele urbane, unde ar fi mai vulnerabile la atac. Rusia a arătat încă de la începutul acestui război, în încercarea eșuată de a înconjura Kievul, că o coloană lungă de blindate pe un drum este o țintă ușoară.

Barry, de la ISS, spune că orice atac cu vârf de lance ar căuta punctele slabe ale inamicului. Dar el avertizează, de asemenea, că Rusia și-a petrecut ultimele luni consolidând pozițiile defensive cu tranșee și capcane pentru tancuri.

De asemenea, tancurile occidentale sunt cu aproximativ 20 de tone mai grele decât cele rusești. Blindajul suplimentar oferă o protecție mai bună, dar înseamnă, de asemenea, că tancurile pot fi prea grele pentru a traversa unele poduri improvizate. Atât Rusia, cât și Ucraina au aruncat în aer poduri pentru a încetini avansarea.

Atacuri surpriză pe timp de noapte

De Bretton Gordon, care a comandat o escadrilă de tancuri britanice Challenger, spune că unul dintre marile avantaje ale tancurilor de fabricație occidentală este capacitatea lor de a lupta pe timp de noapte.

Dispozitivele de ochire pe timp de noapte și camera cu termoviziune sunt standard. Doar tancurile mai avansate ale Rusiei – precum T-90 – sunt echipate pentru a lupta pe timp de noapte. Atacurile la adăpostul întunericului contribuie, de asemenea, la elementul de șoc și surpriză.

Cea mai mare provocare pentru Ucraina va fi logistica – menținerea fluxului de combustibil, muniții și piese de schimb. Ucraina nu trebuie doar să își întrețină vechiul arsenal din epoca sovietică, ci trebuie să se preocupe și de un inventar tot mai complex de arme furnizate de Occident.

Tancurile britanice Challenger 2, de exemplu, nu folosesc aceeași muniție standard NATO ca și Leopard și Abrams. Challenger 2 nu mai este în producție și chiar și armata britanică a fost nevoită să canibalizeze unele piese de schimb din flota existentă.

Barry spune că inginerii ucraineni ar putea fi familiarizați cu repararea motoarelor diesel – cum ar fi cele din Leopard și Challenger. Dar el spune că Abrams-ul fabricat în SUA funcționează cu un motor cu turbină cu gaz mai complicat. De asemenea, acesta consumă aproximativ de două ori mai mult combustibil decât un Leopard fabricat în Germania.

În cazul în care promisiunile Occidentului vor fi respectate, forțele armate ale Ucrainei ar putea fi suplimentate cu peste 100 de tancuri. Acest lucru ar fi totuși mult mai puțin decât a cerut comandantul militar general al Ucrainei.

În octombrie anul trecut, generalul Valerii Zaluzhnyi a declarat că Ucraina are nevoie de încă 300 de tancuri, 700 de vehicule de luptă pentru infanterie și 500 de obuziere pentru ofensiva planificată pentru acest an. S-ar putea să ajungă să aibă doar jumătate din această cantitate.

Instruirea necesară pentru arme va dura și ea ceva timp – săptămâni, dacă nu chiar luni. Și încă nu este clar când vor ajunge toate aceste echipamente.

SUA au indicat că cele 31 de tancuri M1 Abrams ar putea fi gata abia peste câteva luni. Ucraina așteaptă, de asemenea, ca Occidentul să răspundă la cererea sa repetată de avioane de război moderne. O armată care atacă la sol va avea nevoie de protecție din aer.

Oficialii occidentali au sperat că Ucraina ar putea fi capabilă să organizeze o ofensivă încă din această primăvară. Ei cred că acum există o fereastră de oportunitate în timp ce Rusia se luptă să recruteze și să își reconstruiască forțele lovite și să își refacă proviziile tot mai mici de muniție.

Ucraina a reușit să demonstreze că cei care se îndoiesc s-au înșelat în trecut – dar va avea nevoie de mai mult sprijin occidental pentru a-și atinge obiectivul de a expulza forțele rusești, scrie BBC.