Anturajul opozantului rus afirmă că acesta a fost victima unei tentative de otrăvire la 20 august, în Siberia, iar la 3 septembrie un laborator militar german a conchis că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu o substanţă de tipul agentului neurotoxic creat în scopuri militare în epoca sovietică, conform agerpres.ro

Berlinul a cerut oficial asistenţă tehnică din partea OIAC, a precizat joi organizaţia cu sediul la Haga. Laboratoare din Franţa şi Suedia au confirmat concluziile laboratorului german, determinând Parisul şi Berlin să insiste asupra necesităţii unei anchete ruse, dar Berlinul a indicat că aşteaptă evaluarea OIAC.

Rusia desfăşoară investigaţii în acest caz

Rusia desfăşoară investigaţii în acest caz, dar a afirmat că are nevoie de mai multe analize medicale pentru a putea declanşa o anchetă oficială.

Agentul Noviciok a mai fost folosit şi asupra fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în 2018, în Anglia, iar miercuri Regatul Unit a susţinut că este aproape sigur că serviciile de securitate ruse au organizat atacul împotriva lui Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Vladimir Putin.

Cazul otrăvirii lui Navalnîi ar putea genera noi tensiuni în cadrul OIAC, având în vedere că Germania poate cere acesteia să recurgă la noile sale prerogative şi să desemneze autorii de atacuri chimice.

Aleksei Navalnîi intenționează să revină în Rusia

Conform celor transmise de către purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, acesta planifică să se întoarcă în Rusia din Germania. Adversarul lui Putin se află spitalizat la clinica Charite după o presupusă otrăvire luna trecută în cursul unei călătorii în Siberia.

Kira Iarmîş a fost întrebată de jurnaliști despre proiectele de viitor ale lui Navalnîi. „Confirm încă o dată pentru toţi: alte opţiuni nu au fost luate în considerare”, a răspuns purtătoarea de cuvânt, conform sursei menționate.

Publicaţia New York Times citează marţi un responsabil german din domeniul securităţii care a declarat că Navalnîi a discutat cu un procuror german despre atentatul asupra vieţii sale şi a spus că intenţionează să se întoarcă în Rusia imediat ce îşi revine. Starea opozantului rus a început să se îmbunătăţească, putând să respire singur fără ventilaţie mecanică.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat de asemenea marţi că „orice cetăţean al Federaţiei Ruse este liber să părăsească Rusia şi să revină în Rusia. Dacă un cetăţean al Federaţiei Ruse îşi reface starea de sănătate, atunci desigur toată lumea va fi fericită”.

La 20 august, lui Navalnîi i s-a făcut rău la bordul unui avion între Siberia şi Moscova după ce a băut un ceai la aeroport. Spitalizat iniţial la Omsk, el a fost transferat la 22 august în Germania.