George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a subliniat că domenii strategice precum agricultura, energia, turismul, construcțiile, industria mobilei sau construcția de nave sunt afectate de lipsa sprijinului statului și de controale excesive, în ciuda potențialului lor competitiv.

George Simion atrage atenția că multe instituții creează presiuni inutile asupra firmelor românești

Simion a atras atenția că instituții precum ANAF, alături de alte 38 de structuri cu atribuții de control, creează presiuni inutile asupra firmelor românești. În același timp, el a criticat implicarea unor ambasadori în procesul electoral și a susținut că antreprenorii sunt speriați în anumite județe, fiind presați să-și amenințe angajații cu pierderea locului de muncă în cazul în care el ar câștiga alegerile prezidențiale. Simion consideră că statul român acționează deja ca un partener forțat în afaceri prin taxele ridicate și inspecțiile multiple, ceea ce reprezintă o povară semnificativă.

„Am avut întâlniri cu energeticienii, cu agricultorii şi constructorii, unde le-am spus cât se poate de clar că eu nu consider că au beneficiat de nişte facilităţi fiscale şi nu înţeleg de ce sectoare importante pentru economia românească, unde avem antreprenori autohtoni, precum agricultura, construcţiile, energia, turismul, construcţia de nave, construcţia şi industria mobilei, nu sunt ajutate să producă şi mai mult şi să fie competitive pe plan internațional şi sunt efectiv hărţuite. Cum sunt, din multe puncte de vedere, hărţuiţi şi oamenii care au altă opinie în societatea românească de astăzi şi îndrăznesc să îşi spună părerea.

Nu mai trăim într-o dictatură. Nu mai poate cineva să ne pună pumnul în gură. Nu mai poate cineva, prin instituțiile statului, precum ANAF, precum Poliţia Economică, precum alte 38 de instituţii cu abilităţi de control doar în domeniul economic, să vină şi să sperie oamenii de afaceri. Şi inclusiv în aceste zile, un ambasador este extrem de activ, dar nu în domeniul diplomației, ci în implicarea în alegeri, să încerce să ne ţină undeva la locul nostru, pe care l-aţi descris foarte bine”, a declarat George Simion într-o dezbatere la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a României (CCIR).

Sprijinirea mediului de afaceri trebuie să devină o prioritate prezidențială

Candidatul AUR a declarat că sprijinirea mediului de afaceri trebuie să devină o prioritate prezidențială, iar atribuțiile în domeniul diplomației, aflate în responsabilitatea șefului statului, ar trebui folosite pentru rezolvarea rapidă a deficitului de forță de muncă. El a propus ca fiecare ambasadă și funcționar din străinătate să contribuie activ la atragerea investitorilor și extinderea afacerilor românești prin colaborări internaționale. A subliniat necesitatea ca misiunile diplomatice să fie populate cu oameni de afaceri, nu cu persoane nepotrivite sau fără legătură cu economia reală.

„Vreau să anunţ opinia publică românească de faptul că antreprenorii sunt speriaţi, în acest moment, în multe judeţe din ţară, să-şi ameninţe angajaţii că vor fi daţi afară sau că nu vor mai avea bani să le plătească salariul, dacă iese Simion preşedinte, sau mai mult, că statul român, odată ce eu ajung preşedinte, o să le ia 50% din afacere. Şi eu le-am spus în felul următor. Dar statul român deja este partener în fiecare afacere, 50% prin taxele şi birurile şi toate controalele pe care le face.

Asta este realitatea tristă, din păcate, şi George Simion nu este un baubau. George Simion nu o să blocheze fondurile europene pentru firmele şi pentru organizaţiile reprezentative care vor să le acceseze. George Simion este aici pentru a reveni la ordinea constituţională, la normalitate, la democraţie, la voinţa poporului român. (…) Impozitul pe muncă la nivel de salariu minim este cel mai mare în Uniunea Europeană şi asta descurajează activitatea economică, la fel cum o fac şi nenumăratele instituţii de control, care controlează, presează, vin cu diferite pretenţii la cele 72 de companii româneşti pentru că celelalte 428 au deja o protecţie reprezentată de ambasadele statelor lor”, a mai spus Simion.

George Simion
SURSA FOTO: Dreamstime

Candidatul a criticat și structura administrativă a Capitalei

Pe termen lung, Simion își propune ca în cinci ani de mandat să aducă 150 de șefi de stat și de guverne la Camera de Comerț din România, ca semn al redării demnității și vizibilității mediului de afaceri autohton. El susține că această instituție este percepută în mod nedrept ca fiind negativă, doar pentru că reprezintă antreprenori locali.

„Diplomaţia este o asemenea atribuţie, aflată în directa coordonare a preşedintelui României şi aici văd două direcţii de la rezolvarea urgentă a deficitului forţei de muncă din România, (..) prin fiecare ambasadă, ataşat consulat, ataşat economic, fiecare funcţionar român care lucrează peste hotare şi mai departe, prin încărcarea de avioane, low cost, pentru că nu ne-am născut în puf şi mulţi dintre dumneavoastră îşi petrec noaptea dormind la birou, pe canapele, cu trei sferturi din avion încărcat cu oameni de afaceri. Dacă vorbim despre ţinte, să ne propunem o ţintă pentru început ca trei sferturi din acel avion să fie încărcat nu cu chelneri, nu cu sinecuri, nu cu băieţi de pază, că nu ne ameninţă nimeni, n-am făcut rău, n-am furat în această ţară, voi aţi plătit salarii, ci prin oameni care să-şi extindă afacerile, prin cooperări internaţionale, prin asocieri, prin pachete minoritare sau majoritare de acţiuni”, a completat Simion.

Simion a mai afirmat că sunt necesare reforme similare celor inițiate de Alexandru Ioan Cuza, în special în ceea ce privește eficientizarea aparatului administrativ. A declarat că susține ideea unei restructurări a sistemului public care să păstreze doar angajații eficienți din administrația locală și centrală. Cei care ocupă funcții prin pile politice sau sinecuri trebuie eliminați, pentru că reprezintă o povară pentru bugetul public și afectează sectoare vitale precum învățământul, sănătatea sau ordinea publică.

„E nevoie de schimbări similare cu cele făcute de Alexandru Ioan Cuza. Ştiţi foarte bine că am fost printre primii, dacă nu singurul, din spaţiul politic românesc care a salutat ideea aceasta de eficientizare administrativă şi chiar sunt acuzat, demonizat, ars pe rug în spaţiul public şi în presa care este finanţată de către ambasade şi de către unele corporaţii pentru faptul că am îndrăznit să spun că trebuie să existe o eficientizare în sectorul public, care să înceapă de la oamenii eficienţi care îşi fac treaba în administraţia locală şi centrală, doar ei trebuie să rămână acolo, nu pilele, nu sinecurile, nu membrii de partid care pur şi simplu parazitează oamenii din administraţie şi reprezintă o povară pentru celelalte sectoare bugetare, învăţământ, medici, pompieri, militari, poliţişti”, a mai spus Simion.

Candidatul AUR a criticat și structura administrativă a Capitalei, considerând inutilă existența a șapte primării în București, în condițiile în care primarul general nu poate face ordine nici măcar în propria instituție. În opinia sa, este esențial ca aceste lucruri să fie discutate public, iar el nu va ezita să le aducă în atenție și nu va ceda în fața presiunilor externe sau interne.

„Nu avem nevoie de şapte primării la nivelul Bucureştiului, doar dacă cel care este primar general nu este capabil să facă ordine în atribuţii şi nici în propria casă. Este important să spunem aceste lucruri şi nu vom lăsa capul jos în faţa nimănui”, a conchis candidatul.