Statul – actor major în domeniile strategice

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a transmis un mesaj clar privind viziunea sa asupra gestionării resurselor naturale și a companiilor strategice din România: statul trebuie să dețină pachetul majoritar de control.

Declarația a fost făcută în cadrul Summitului Romanian Business Leaders, într-un dialog pe tema protejării proprietății private și a relației dintre stat și mediul de afaceri.

„Nu cred că am genul ăsta de oameni în anturajul meu. (…) În ultima săptămână s-au propagat multe dezinformări, ştiţi că eu sunt vinovatul principal pentru deprecierea leului, pentru scăderile de pe bursă, nu cei care au dus deficitul bugetar, oficial, la 9,3%. O să vă spunem, când ajungem să avem pârghiile de putere, care este realitatea. Tare mă tem că realitatea este mai dramatică decât ceea ce vedem. Şi voi ştiţi foarte bine cum stau lucrurile. În tot ceea ce ţine de resurse naturale, de bogăţiile solului şi subsolului şi de companiile strategice, eu cred că, da, este o idee bună ca statul să deţină un pachet de control”, a spus George Simion.

George Simion
SURSA FOTO: Inquam Photos, Alex Nicodim

Privatizarea Petrom, un exemplu negativ

În fața antreprenorilor prezenți, liderul AUR a respins ideea că în jurul său s-ar afla persoane care promovează agresiv intervenția masivă a statului în economie, dar a subliniat că, în cazul resurselor naturale și al companiilor de interes național, statul ar trebui să dețină cel puțin 51% din acțiuni.

El a legat această viziune de experiența privatizării Petrom, considerând că cedarea controlului asupra acestei companii a dus la pierderea unei pârghii economice importante pentru România în fața intereselor externe, cum este cazul OMV, cu implicări din partea statului austriac.

„Vedem care era dimensiunea OMV-ului înainte de privatizarea Petrom-ului şi vedem unde este astăzi. OMV-ul, o companie în care statul austriac are multiple interese – şi de ar fi numai statul austriac, dar sunt şi alte state şi alte interese acolo. Asta nu înseamnă că nu ne dorim să cooperăm şi cu OMV-ul şi cu restul companiilor care au adus bunăstare în România”, a mai declarat Simion.

omv petrom
SURSA FOTO: Dreamstime

Programul „Hrană, Apă, Energie” – o viziune suveranistă

Această perspectivă se regăsește și în programul de guvernare propus de Călin Georgescu – „Hrană, Apă, Energie” – susținut de AUR, care prevede ca statul român să aibă un rol dominant în exploatarea resurselor naționale.

Călin Georgescu promovează ideea ca toate proiectele legate de resursele subsolului să includă participarea majoritară a statului.

Libertatea economică, pilon în programul AUR

Pe de altă parte, Simion a ținut să marcheze un echilibru în discursul său, pledând totodată pentru libertatea economică și sprijinirea inițiativei private.

A afirmat că una dintre cauzele pentru care românii au ieșit în stradă în 1989 a fost tocmai dorința de libertate economică, pe care o consideră esențială pentru dezvoltarea României.

Critici dure la adresa guvernelor recente

A criticat actualele guvernări, pe care le acuză că au sufocat mediul de afaceri prin birocrație excesivă și controale abuzive, susținând că AUR își propune să diminueze intervenția statului în zona privată, acolo unde nu este justificată de interesul național.

Într-un discurs în care a oscilat între suveranism economic și susținerea inițiativei individuale, George Simion a încercat să își definească viziunea prezidențială ca una pragmatică: statul trebuie să protejeze ceea ce este esențial, dar să nu devină un obstacol pentru antreprenoriat.

„Despre libertate este vorba, libertatea economică, unul din motivele pentru care oamenii au ieşit în stradă în 1989, una din modalităţile prin care România poate creşte. Şi dacă ar fi să vorbim despre cine s-a pus rău cu oamenii de afaceri şi cine vrea să influenţeze mediul privat din România, gândiţi-vă foarte bine că nu noi am fost până acum la guvernare, această guvernare care, sub diferite forme, ultimele au fost Ciolacu 1 şi Ciolacu 2, care cred că au venit şi ei în faţa voastră şi v-au spus despre stabilitate şi predictibilitate, astea sunt cuvintele cheie. Şi au vorbit frumos şi au făcut frumos în faţa dumneavoastră, controalele statului şi birocraţia nu că s-au diminuat, aşa că eu cred foarte mult în iniţiativa privată şi în diminuarea puterii abuzive a statului de a interveni peste mediul privat „, a afirmat Simion.