George Simion a spus că parlamentarii AUR părăsesc sala plenului reunit al Camerei şi Senatului. Motivul, a spus liderul formațiunii, este că PSD şi PNL nu au acordat profesorilor majorarea de 40% promisă profesorilor.

George Simion a criticat PSD și PNL

Totodată, acesta a subliniat că parlamentarii AUR nu vor vota bugetul pentru anul 2024, în semn de protest.

„Din respect pentru profesorii români cărora le-aţi promis 40% mărire, începând cu ianuarie 2024, am depus un amendament prin care se alocă suplimentar suma de 5.000.000 mii lei. (…) Dacă acest amendament nu trece, în semn de protest grupurile parlamentare ale AUR vor părăsi şedinţa”, a declarat George Simion.

O reacție imediată a sosit din partea președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis. Acesta a spus că „amendamentul rămâne respins”.

„Vă întreb, domnule Simion, cum stă treaba cu un amendament pe care nu îl votaţi? Mă întreb şi eu”, a mai spus Alfred Simonis.

Ulterior, George Simion nu a mai citit cel de-al treilea amendament depus de AUR.

„Nu mai are niciun rost. Am înţeles care e atitudinea dumneavoastră faţă de profesorii români. Mulţumim. Succes”, a completat Simion.

Alfred Simonis a venit cu o replică pentru AUR

Deputatul PSD Alfred Simonis a venit ulterior cu o altă replică pentru AUR.

„Să ştiţi că dacă aţi fi votat, poate votam şi noi”, a conchis el.

Amintim că AUR a depus mai multe amendamente pentru proiectul de buget, privind domeniul Educaţiei. Acestea sunt următoarele:

  • Suma este menită să acopere minimul de 15% din cheltuielile bugetului general consolidat (BGC) pe anul 2024, conform prevederilor Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023. Art. 134 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198 din 4 iulie 2023 prevede: ”Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”. Totalul veniturilor la Bugetul de stat pe anul 2024 este estimat la 308.759.468 mii lei (Anexa 1. Sinteza). Totodată, veniturile totale la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat sunt estimate la 135.225.698 mii lei. Suma acestor venituri estimate reprezintă 443.985.166 mii lei. Astfel, 15% din veniturile BGC reprezintă 66.597.774,9 mii lei. Diferenţa dintre această sumă şi cea reprezentând creditele bugetare pentru domeniul educaţiei în 2024 reprezintă 4.976.150,9 mii lei”, prevede amendamentul depus de AUR şi respins, miercuri în plenul reunit al celor două Camere;
  • Se alocă suplimentar suma de 10.000 mii lei. Suma este destinată pentru acoperirea unei indemnizaţii de suplimentare pentru profesorii care vor lucra în învăţământul de limba română în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Ea este necesară pentru prezervarea identităţii româneşti din judeţul Covasna, Harghita şi Mureş prin impulsionarea prezenţei românilor în cultura şi viaţa publică a celor trei judeţe fiind necesar sprijinul guvernului României care şi-a asumat un tratament egal indiferent de etnie, motiv întemeiat pentru a rectifica ratele imense de eşec la examenul de Bacalaureat din cele 3 judeţe ale ţării;
  • Se alocă suplimentar suma de 1.000 mii lei. Suma este desinată Şcolii confesionale ortodoxe din Imper, Plăieşii de jos, judeţul Harghita, aceasta fiind necesară pentru prezervarea identităţii româneşti din judeţul Harghita. O asemenea finanţare va fi de natură să impulsioneze prezenţa românilor în cultura şi viaţa publică a judeţului.

Parlamentul a reluat dezbaterile pe proiectul bugetului de stat pe 2024

Parlamentul a reluat miercuri, 20 decembrie, dezbaterile pe proiectul bugetului de stat pe 2024. S-a întâmplat după scandalul de marţi seară.

Peste 20.000 de amendamente depuse, din care doar 962 au au fost admise. Fiecare parlamentar are un minut pentru a-şi susţine amendamentul în plen.